Alvleesklierkanker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Alvleesklierkanker
ICD-10 C25
ICD-9 157
OMIM 260350
DiseasesDB 9510
MedlinePlus 000236
eMedicine med/1712
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Alvleesklierkanker of pancreascarcinoom, adenocarcinoom van het pancreas, is een minder vaak voorkomende vorm van kanker. In 2010 werden in Nederland 2179 patiënten met deze ziekte gediagnosticeerd. Alvleesklierkanker komt bij mannen tweemaal zo vaak voor als bij vrouwen en maakt ca. 5 % uit van alle gevallen van carcinoom.

Symptomen[bewerken]

Aanvankelijk treden de verschijnselen slechts langzaam op. Verlies van eetlust, gewichtsverlies en stoornissen in de spijsvertering zijn de belangrijkste verschijnselen. De aandoening geeft meestal pas in een zeer laat stadium symptomen (vaak geelzucht veroorzaakt door compressie van de ductus choledochus, vermagering, en/of pijn), waardoor genezing op het moment dat de diagnose wordt gesteld (veelal door middel van echografie) nog maar zelden mogelijk is. De kans dat een patiënt na een jaar nog leeft is 25%. De tumor kan ontstaan in de kop van de alvleesklier of in de staart ervan. Naast adenocarcinomen, kunnen er zich ook neuro-endocriene kankers ontwikkelen. Deze gaan uit van weefsels die onder meer insuline en gastrine produceren, en worden overeenkomstig insulinomen en gastrinomen genoemd. Deze kankers zijn nog veel zeldzamer dan adenocarcinomen.

In 2013 ontwikkelde de zestienjarige student Jack Andraka een nieuwe methode om Alvleesklierkanker snel en goedkoop te diagnosticeren. [1]

Behandelwijzen[bewerken]

De operatie volgens Whipple, waarbij een deel van de alvleesklier en het omliggende gebied (twaalfvingerige darm, galweg, galblaas) verwijderd wordt, is een behandelingsmethode. Deze behandeling wordt vaak aangevuld met een aantal kuren chemotherapie. Wanneer tijdens operatie blijkt dat de tumor niet te verwijderen (‘irresectabel') is, zal de chirurg een aansluiting maken van zowel de galweg als de maag op de darm, om zo de te verwachten doorstroombelemmering te voorkomen. Een andere vorm van palliatieve zorg houdt in dat door middel van een endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie een stent wordt ingebracht in de ductus choledochus, zodat de gal kan afvloeien naar de twaalfvingerige darm, waardoor veel klachten zullen verminderen. De overleving van patiënten met pancreascarcinoom is zeer gering: na 5 jaar is minder dan 5% van hen nog in leven. De meesten overlijden binnen enkele maanden. De neuro-endocriene kankers hebben een veel betere prognose.

Organisaties[bewerken]

In Nederland is sinds 2011 een landelijk samenwerkingsverband actief, de Dutch Pancreatic Cancer Group, van medisch en verpleegkundige specialisten die zich dagelijks met pancreascarcinoom en andere pancreastumoren bezighouden. De DPCG verricht landelijke studies naar pancreascarcinoom, is bezig met een landelijke audit van resultaten van operaties voor pancreascarcinoom en verzorgt scholing op dit gebied. Deze wordt financieel ondersteund door de Lisa Waller Hayes Foundation (LWH Foundation), een patiëntenplatform dat onder meer de bevordering van wetenschappelijk onderzoek naar alvleesklierkanker ondersteunt. Met de Alvleeskliervereniging Nederland zijn door de DPCG afspraken gemaakt over terugdringen van wachttijden in elke regio en second opinions. De Alvleeskliervereniging Nederland www.avkv.nl is een landelijke patiëntenvereniging die opkomt voor de belangen van patiënten met een aandoening aan de alvleesklier (het pancreas).

Bronnen[bewerken]

  1. http://www.bbc.com/future/story/20130701-perfecting-early-cancer-detection