Amphipolis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amphipolis location.jpg
Fortificaties langs de Strimon
Amphipolis, Löwe.jpg

Amphipolis (Oud-Grieks: Ἀμφίπολις / Amphípolis) was een oude Macedonische stad, op de oostelijke oever van de rivier de Strimon.

Oorspronkelijk was het een Thracische stad, genaamd Ennea Odoi ("Negen Wegen"). Het werd onder Hagnon door Athene gekoloniseerd in 437 v.Chr.

In 424 v.Chr. gaf het zich zonder strijd over aan Spartaanse invallers, onder leiding van Brasidas. In 422 v.Chr. leidde Cleon een onsuccesvolle heroveringexpeditie, waarbij Brasidas en hij allebei omkwamen.

De invloed van de stad in de oudheid kwam omdat het de brug over de Strimon was, en zo dus ook de route van Griekenland naar de Hellespont. Daarnaast was het ook nog eens de opslagplaats van de goud- en zilvermijnen die in het nabijgelegen Pangeon-gebergte lagen en van hout, dat vooral werd gebruikt om oorlogsschepen te bouwen.

Philippus van Macedonië vond de stad zo belangrijk, dat hij een speciale expeditie uitzond om ze te veroveren in 357 v.Chr. en tijdens het vroege keizerrijk was het paleis van de Romeinse propraetor er gevestigd.

In het tegenwoordige Amphipolis is een museum gevestigd waar de opgegraven schatten uit de oude stad zijn tentoongesteld. Bij de brug over de rivier de Strimon staat nog steeds de leeuw uit de Macedonische oudheid.