Band of Brothers (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Band of Brothers
Genre Oorlog, miniserie
Speelduur 10 afleveringen a 60 minuten per stuk.
Bedenker Stephen Ambrose (boek)
Hoofdrollen Damian Lewis
Donnie Wahlberg
Ron Livingston
Matthew Settle
David Schwimmer
Regie Tom Hanks
Richard Loncraine
David Nutter
Phil Alden Robinson
Mikael Salomon
Scenario Tom Hanks
Erik Jendreson
Graham Yost
Muziek Michael Kamen
Land van oorsprong Verenigde Staten
Verenigd Koninkrijk
Frankrijk
België
Nederland
Taal Engels / Duits
Frans / Nederlands
Gerelateerde series The Pacific
Productie
Producent Steven Spielberg
Tom Hanks
Erik Jendresen
Stephen Ambrose
Uitzendingen
Start 9 september 2001
Einde 4 november 2001
Afleveringen 10
Netwerk 7
Zender Home Box Office
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Band of Brothers is een tiendelige televisieserie uit 2001 over de Tweede Wereldoorlog. Het is een coproductie van Steven Spielberg en Tom Hanks, waarin de rol van de Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, US 101st Airborne Division, in de oorlog wordt getoond. De serie begint met de training in Amerika voorafgaand aan de landing in Normandië en eindigt in het "Adelaarsnest" van Adolf Hitler, aan het einde van de oorlog. 'Band of Brothers' is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Ambrose.

The Pacific, een tiendelige oorlogsserie van de makers van Band of Brothers (Steven Spielberg, Tom Hanks en Gary Goetzman) is een aantal jaar later gemaakt. Deze serie belicht de strijd tussen de Verenigde Staten en Japan in de Grote Oceaan en Azië en is op 14 maart 2010 in première gegaan in de VS.

Verhaallijn[bewerken]

De miniserie 'Band of Brothers' bestaat uit tien afleveringen en een documentaire.

  1. Currahee - Easy Company ondergaat vanaf 1942 de training in Camp Toccoa in Georgia, waarna de paratroepers naar Europa vertrekken om zich klaar te maken voor hun deelname aan de oorlog.
  2. Day of Days - Easy Company neemt deel aan D-Day, waarbij het de opdracht krijgt de vier Duitse kanonnen bij Manoir de Brécourt uit te schakelen om zo een goede doorstroom vanaf Utah Beach mogelijk te maken voor de geallieerden.
  3. Carentan - Easy Company neemt het Franse plaatsje Carentan in, waar zich een belangrijk treinstation bevindt. Na de inname moet een Duitse tegenaanval worden afgeslagen.
  4. Replacements - Easy Company vertrekt naar Nederland voor Operatie Market Garden, waarbij de paratroepers worden ingezet bij de bevrijding van de plaatsen Eindhoven en Nuenen.
  5. Crossroads - Easy Company strijdt in Nederland in het gebied van de grote rivieren (The Island genoemd door de Amerikanen) tegen de Duitsers en vertrekt richting de Ardennen voor de Slag om de Ardennen.
  6. Bastogne - Easy Company verdedigt Bastenaken tegen de Duitsers in de Slag om de Ardennen. Ondanks een tekort aan voedsel en medische voorzieningen weten de paratroepers stand te houden.
  7. The Breaking Point - Easy Company neemt het plaatsje Foy in en verdrijft de Duitsers uit de Ardennen. Er worden echter zware verliezen geleden.
  8. The Last Patrol - Easy Company trekt naar het zuiden en komt aan in het plaatsje Haguenau. Hier moeten de soldaten de rivier oversteken en krijgsgevangenen maken, om zo informatie te verkrijgen over het Duitse leger.
  9. Why We Fight - Easy Company trekt naar het zuiden van Duitsland. In Beieren treffen ze het verlaten concentratiekamp Landsberg aan en ontfermen zich over de gevangenen.
  10. Points - Easy Company verovert het "Adelaarsnest", waarna bekend wordt dat Duitsland zich heeft overgegeven. In afwachting op mogelijke inzet in de Stille Oceaan, blijft Easy Company in Oostenrijk.

We Stand Alone Together is een documentaire, waarin de echte leden van Easy Company aan het woord komen.

Cast[bewerken]

Prijzen[bewerken]

De serie 'Band of Brothers' werd genomineerd voor 19 Emmy Awards, waarvan er zes werden gewonnen, waaronder de prijzen voor "Outstanding Miniseries", "Outstanding Casting for a Miniseries, Movie or a Special" en "Outstanding Directing for a Miniseries, Movie or a Dramatic Special". Daarnaast won de serie eveneens een Golden Globe voor "Beste Miniserie of Televisiefilm" en een American Film Institute award. Voor de zesde aflevering (Bastogne) won 'Band of Brothers' een Writers Guild Award.

Opmerkingen[bewerken]

Naar de mening van critici en liefhebbers gaf 'Saving Private Ryan' een openingsdeel dat in de rest van de film niet geëvenaard werd. 'Band of Brothers' daarentegen geeft naar de mening van velen een continu hoge kwaliteit en een continu hoog realiteitsgehalte. De serie heeft ook alle gelegenheid om een groot aantal aspecten uit te diepen, omdat het project tien maal een uur materiaal mocht bevatten. Dat is tenslotte vijf keer zo veel als een gemiddelde bioscoopfilm. Meer tijd voor realiteit, minder franje, geen geforceerde 'feel good'-fragmenten. Vloekende soldaten, bange soldaten, stelende soldaten, eenzame soldaten, gefrustreerde soldaten te midden van chaos en tussen dood gaan en overleven. Mensen, geen superhelden. Een interessant aspect van de serie is dat de oorlog getoond wordt, zoals die gezien en ervaren wordt vanuit de compagnie waar hij over gaat. De oorlog wordt als het ware "van binnenuit" getoond, terwijl de meeste oorlogsfilms een beeld geven vanuit de - lagere of hogere - legerleiding. "Van bovenaf" dus.

Steven Spielberg las het boek en hij had onmiddellijk interesse in de filmrechten van het boek 'Band of Brothers'.

Wel beschouwd is 'Band of Brothers' een bijproduct van Spielbergs film 'Saving Private Ryan'. Nadat Spielberg 'Saving Private Ryan' had afgerond had hij inmiddels Tom Hanks bereid gevonden om het nieuwe project 'Band of Brothers' mee te produceren en mee te financieren. De filmploeg was ter plaatse en kon meteen doorgaan.

Zowel Spielberg als Hanks waren reeds van kinds af aan gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. De commerciële omroep HBO werd als partner uit de tv-wereld gevonden, en het vervaardigen van de televisieserie kon beginnen.

Relatief onbekende acteurs, zeker voor het genre, werden aangetrokken. De overlevende veteranen gaven de acteurs adviezen en vertelden ook aan hen hun eigen verhaal. Tom Hanks speelde een kleine rol, net als zijn zoon Colin, en regisseerde deel vijf van de serie.

De serie werd met lovende kritieken ontvangen. Zelfs Paul Fussell, de criticus die Saving Private Ryan een cowboyfilm voor kinderen vond, was lyrisch over de televisieserie 'Band of Brothers'.

De link tussen 'Band of Brothers' en 'Saving Private Ryan' is sergeant Warren 'Skip' Muck: Muck was sinds zijn jeugd bevriend met sergeant Frederick 'Fritz' Niland, de persoon waarop het verhaal van 'Saving Private Ryan' is gebaseerd.

Externe links[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties