Carnival Corporation & plc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carnival Corporation & plc
De Ocean Village Two in de haven van Rhodos
De Ocean Village Two in de haven van Rhodos
Beurs NYSE: CCL
NYSE: CUK
LSE: CCL
Oprichting 1972
Sleutelfiguren Micky Arison, Bestuursvoorzitter & CEO
Howard S. Frank Vicevoorzitter & COO
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Staten Miami, Verenigde Staten
Vlag van Verenigd Koninkrijk Londen, Verenigd Koninkrijk
Werknemers > 80.000
Producten Cruise vakanties
Sector Toerisme
Omzet Gestegen $14,646 miljard
Winst Gestegen $2.330 miljard
Website carnivalcorp.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Carnival Corporaton & plc is een internationaal bedrijf dat cruisevakanties verzorgt, verkoopt en organiseert.

Het bedrijf is een van de grootste cruiseorganisatoren ter wereld. Carnival heeft 11 merknamen onder zijn hoede. Carnival heeft met zijn merknamen 88 schepen, met in totaal 160.000 bedden. Er staan tot 2012 nog 18 schepen te wachten op levering. Het bedrijf is een multinational met zetels in Amerika, Groot-Brittannië en Panama. Het bedrijf heeft diverse schepen in eigendom of beheert deze via een leaseovereenkomst voor langere tijd.

De Carnival Corporation & plc is aanwezig op verschillende beurzen. Het bedrijf is een duaal-gevestigd bedrijf. De aandelen worden verhandeld aan de New York Stock Exchange onder de codes: "CCL" (publiekelijk) & "CUK" (gesloten), en aan de London Stock Exchange onder de code "CCL".

Geschiedenis[bewerken]

De Carnival Corporation heeft een relatief jonge geschiedenis. Het bedrijf werd opgericht in 1972 onder de naam Carnival Cruise Lines, door de tycoon Ted Arison. De Carnival Cruise Lines werd in een rap tempo een van 's werelds populairste cruise lines. In 1987 werd 20% van het bedrijf in aandelen uitgegeven. Hierdoor nam het kapitaal in het bedrijf zeer snel toe, wat overnames mogelijk maakte. In 1989 werd Holland-Amerika Lijn als eerste aangekocht. Seabourn Cruise Lines was 2e in 1992. In 1993 werd Carnival Cruise Lines hernoemd naar Carnival Corporation. De Carnival Cruise Lines bleef bestaan, en werd een dochtermaatschappij. Hierdoor ontstond een holding die zelf geen cruise line is, maar merknamen beheerd. Hierna bleef Carnival uitbreiden, met in 1998 Cunard Line, en in 2000 Costa Crociere. Carnival is op dit moment 's werelds grootste verzorger van cruise reizen, met 11 merknamen.

Merknamen[bewerken]

Carnival beheert verschillende merknamen. Bijna alle merknamen zijn aangekocht, en waren vroeger zelfstandige bedrijven. De elf merknamen zijn:

Externe link[bewerken]