Diageo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Diageo
Diageo
een product van Diageo
een product van Diageo
Beurs LSE: DGE
Oprichting 1997
Sleutelfiguren Franz B. Humer (voorzitter raad van bestuur)
Paul S. Walsh (CEO)
Hoofdkantoor Londen
Werknemers meer dan 25.000
Producten alcoholhoudende dranken
Sector Voeding
Omzet 10,762 miljoen £ (2011-2012)[1]
Winst 3,158 miljoen £
Website http://www.diageo.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Diageo plc is een multinational op het gebied van bier, wijn en gedestilleerde dranken, met hoofdkwartier in Londen. Het bedrijf is een public limited company en is genoteerd aan de Londense aandelenbeurs (London Stock Exchange) en aan de beurs in New York (New York Stock Exchange). Het is opgenomen in de FTSE 100 beursindex. Diageo is opgericht in 1997 na de fusie tussen Guinness plc en Grand Metropolitan plc. De merkenportfolios van beide bedrijven vulden elkaar goed aan, waarbij er weinig tot geen overlap tussen de merkenportefeuilles bestond.

De naam Diageo is een fantasiewoord dat door het marketingbureau Wolff Olins werd bedacht. Het combineert het Latijnse woord "dies" (dag) en het Griekse "geo" (wereld) om aan te geven dat de producten van het bedrijf iedere dag en overal ter wereld genoten worden.[2]

Diageo is de houdstermaatschappij van enkele bekende (internationale) drankenmerken, zoals: Guinness, Smirnoff, Captain Morgan, Myers's Rum, Gordon's, Crown Royal, J&B, Seagram 7 Crown, VO, Bell's, Archer's, Pimm's, Johnnie Walker, Tanqueray, Don Julio, Baileys, Sterling Vineyards, Beaulieu Vineyards, George Dickel en Bushmills. Het bedrijf is eigenaar van een aantal whisky destilleerderijen: Blair Athol, Caol Ila, Cardow, Clynelish, Cragganmore, Dalwhinnie, Glenkinchie, Glen Ord, Lagavulin, Oban, Royal Lochnagar en Talisker.

Verkopen[bewerken]

In 2002 verkocht Diageo de fastfoodketen Burger King aan een investeringsconsortium geleid door het Amerikaanse bedrijf Texas Pacific voor US$ 1,5 miljard. Tot 2000 was Diageo eigenaar van Pillsbury; het verkocht de belangen in dit bedrijf aan General Mills.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Jaarverslag 2012 (het financieel jaar eindigt op 30 juni)
  2. Wolff Olins: Diageo case study