HSBC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
HSBC Holdings plc
滙豐控股有限公司
8 Canada Square, HSBC's hoofdkantoor in Londen
8 Canada Square, HSBC's hoofdkantoor in Londen
Beurs NYSE: HBC
Motto of slagzin The World's Local Bank
Oprichting 1865 in Hongkong
Sleutelfiguren Thomas Sutherland (oprichter)
Michael Geoghegan (CEO)
Hoofdkantoor 8 Canada Square, Canary Wharf, Londen, Verenigd Koninkrijk
Producten financiële dienstverlening
Omzet Gestegen $87,6 miljard (2007)
Winst Gestegen $20,5 miljard (2007)
Website hsbc.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

HSBC Holdings plc is een financiële dienstverlener, die sinds 1991 gevestigd is in het Verenigd Koninkrijk.

De voorloper van HSBC, The Hongkong and Shanghai Banking Corporation, werd in 1865 in Shanghai en Hongkong opgericht door de Schot Thomas Sutherland om de Britse handel in het verre oosten te financieren. Na de voltooiing van de overname van het Britse Midland Bank en de overdracht van Hongkong aan de Volksrepubliek China verhuisde HSBC zijn hoofdkantoor naar Londen, waar het gehuisvest is in de 8 Canada Square (HSBC Tower) in Canary Wharf. Ondanks HSBC's vertrek uit Hongkong, haalt de bank nog steeds een groot deel van de inkomsten uit de gebieden waar de bank ooit werd opgericht.

HSBC was volgens het tijdschrift Forbes de grootste financiële dienstverlener ter wereld in 2008 en het op zes na grootste bedrijf ter wereld.[1] HSBC heeft ongeveer 300.000 werknemers.

De bank staat genoteerd aan de New York Stock Exchange, de Hong Kong Stock Exchange, Euronext Paris en de Bermuda Stock Exchange. HSBC maakt ook deel uit van de beursgraadmeters FTSE 100 en Hang Seng.

De bank moest in november 2014 samen met 4 andere banken een boete betalen van 618 miljoen dollar (totaal voor de 5 banken 2,6 miljard dollar) aan gezamenlijke toezichthouders in 3 landen wegens wisselkoersmanipulatie.[2]

Logo en slogan[bewerken]

Het logo van de bank is een rood soort hexagoon, en is oorspronkelijk afgeleid van de Schotse vlag, dat zelf weer afkomstig is van een andreaskruis. De slogan van HSBC is The world's local bank.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties