Carlsberg (brouwerij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carlsberg A/S
Oprichter van de Carlsbergbrouwerij
Oprichter van de Carlsbergbrouwerij
Beurs OMX: CSE1595
OMX: CSE1596
Oprichting 1847
Oprichter(s) Jacob Christian Jacobsen
Sleutelfiguren Jørgen Buhl Rasmussen (CEO)
Povl Krogsgaard-Larsen (voorzitter)
Hoofdkantoor Kopenhagen, Denemarken
Werknemers 45.000
Producten Bieren en softdranken
Sector Drank
Industrie Voeding
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Carlsberg Group is een Deense brouwerij met het hoofdkantoor in Valby in de hoofdstad Kopenhagen. De brouwerij werd in 1847 opgericht door Jacob Christian Jacobsen en is sinds fusie met de Noorse Orkla Group in de lente van 2000 uitgegroeid tot een van de grootste brouwerijen ter wereld.[1] De bij de ingang staande olifanten zijn door kunstenaar Nilaus Fristrup vervaardigd van Bornholms graniet.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Tot midden negentiende eeuw waren de Denen gewend om witbier te drinken. J.C. Jacobsen kwam echter in aanraking met het bier uit Beieren. In 1847 startte hij zijn eigen brouwerij in Valby met de naam Carlesberg, vernoemd naar zijn zoon Carl en het Germaanse woord Berg. Tevens symboliseert berg de ligging van de brouwerij, namelijk op Valby Bakke (Valby Heuvel).

De brouwerij werd al snel succesvol en kon in 1868 haar eerste vat bier exporteren. Om de kwaliteit van het bier te kunnen bewaren richtte hij in 1875 het Carlsberg Laboratorium op. Emil Christian Hansen werd als onderzoeker aangesteld om het laboratorium te leiden. Zijn onderzoeken, om de chemie van het biergist te kunnen begrijpen, zorgden er in 1883 uiteindelijk voor dat het biergist zuiver gekweekt kon worden. Het nieuwe biergist kreeg de naam Saccharomyces carlsbergensis. Deze methode werd ook aan andere brouwerijen geschonken en is vandaag de dag het type biergist dat wereldwijd gebruikt wordt voor het brouwen van Pilsner.

In 1970 kocht de brouwerij haar directe concurrent op, namelijk De forenede Bryggerier (beter bekend onder de naam Tuborg).

Sponsoractiviteiten[bewerken]

Carlsberg heeft een lange reeks aan sponsoractiviteiten, maar haar primaire activiteiten zijn in het voetbal. Sinds 1988 is Carlsberg officieel sponsor van het Europees kampioenschap voetbal. Sinds 1992 sponsort het ook Liverpool FC en vanaf 1999 voor FC København. Daarnaast is de brouwerij ook sponsor voor het Iers voetbalelftal, Odense BoldKlub en verschillende Ski-evenementen. In 2007 sponsorde Carlsberg het alpine WK in Åre en een aantal jaar heeft het ook de golfsport gesponsord.

Directeuren van Carlsberg[bewerken]

Merken[bewerken]

De volgende biermerken maken deel uit van de Carlsberg Group:


Daarnaast maakt Carlsberg de cider Somersby.

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Projet bière logo v2.png Portaal Bier
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Carlsberg Brouwerijen, op de website kopenhagen.nl, geraadpleegd op 12 januari 2010
  2. Carlsberg olifanten vieren 50 jaar