Anheuser-Busch InBev

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anheuser-Busch InBev NV
Beurs Euronext: ABI
NYSE: BUD
Oprichting 2004 fusie Interbrew en AmBev
2008 naamsverandering in 'Anheuser-Busch InBev' na overname Anheuser-Busch
Sleutelfiguren Carlos Brito (CEO)
Hoofdkantoor Brouwerijplein 1
3000 Leuven
Producten Bier
Omzet Gestegen $ 43,1 miljard (2013)
Winst Gestegen $ 7,9 miljard (2013)
Website AB InBev
Portaal  Portaalicoon   Economie

Anheuser-Busch InBev, vaak kortweg AB InBev genoemd, is de grootste brouwerijketen ter wereld. Het concern heeft zijn hoofdzetel in Leuven (België).

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Interbrew voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het bedrijf ontstond in 2004 onder de naam InBev uit een fusie tussen het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev. De veranderingen die de brouwerij na de fusie heeft doorgevoerd hebben gezorgd dat InBev een hogere winstmarge heeft, onder meer in de moeilijke markt in West-Europa. De brouwerij zei op deze manier haar toekomst structureel veilig te stellen en haar concurrentiepositie te verstevigen.

Deze koers stuitte echter ook op kritiek, voornamelijk uit de hoek van bierverenigingen en caféhouders. De brouwerij schenkt tegenwoordig meer aandacht aan de omzet en minder aan bijvoorbeeld bijzondere authentieke bieren met een kleinere winstmarge, zoals de Belle-Vue Selection Lambic. Die laatste worden langzaam van de markt verwijderd. Ook in deze strategie zijn de glazen voor caféhouders vergroot, zodat het aantal pintjes per vat verkleint. Meer omzet voor InBev, minder voor de uitbater.

Op 18 april 2007 ontliep InBev een boete van de Europese Commissie vanwege verboden prijsafspraken met drie andere brouwers. Bij inspecties had de Commissie aantekeningen gevonden van geheime besprekingen waarin de bierverkopen aan supermarkten, hotels, restaurants en cafés werden verdeeld. De afspraken, die op het hoogste niveau van de organisaties werden gemaakt, omvatten ook de goedkope private labels en kortingen aan kasteleins. Euro Commissaris voor Mededinging Neelie Kroes noemde het samenspannen van brouwers om de Nederlandse markt onder elkaar te verdelen en de prijzen op te drijven een duidelijke schending van de regels. Volgens de commissaris probeerden de vier hun sporen te verbergen door codenamen te gebruiken, waaruit blijkt dat de bierbrouwers wisten dat hun afspraken illegaal waren.[1] De andere betrokken brouwerijen waren Heineken (219 miljoen euro boete), Grolsch (32 miljoen) en Bavaria (12 miljoen). InBev wist een boete te voorkomen door informatie te verstrekken over het kartel en over andere brouwers in de EU markt die "doorslaggevend" was in het onderzoek. De vier brouwers hadden vrijwel de gehele Nederlandse biermarkt in handen, met een aandeel van ongeveer 50% voor Heineken en 15% voor elk van de andere drie.

Op 12 juni 2008 maakte InBev bekend dat het een bod van 46 miljard dollar had uitgebracht op Anheuser-Busch om deze grootste brouwerij van de Verenigde Staten over te nemen. Nadat InBev het bod tot $ 52 miljard verhoogde, nam de raad van bestuur van Anheuser-Busch op 13 juli 2008 het bod aan.[2] Door deze overname werd InBev de grootste brouwerij ter wereld met een jaaromzet van $ 36 miljard. De naam van het bedrijf werd nadien veranderd in "Anheuser-Busch InBev" of afgekort "AB InBev".

Op 29 juni 2012 maakte AB InBev bekend dat het de volledige eigenaar werd van de grootste Mexicaanse brouwerij Grupo Modelo. AB InBev was tot dan voor 50% eigenaar van het bedrijf na de overname van Anheuser-Busch in 2008. Met de overname was er een bedrag gemoeid van $ 14,2 miljard.[3]

Op de eerste beursdag - na bekendmaking van de overname - bereikte AB InBev op de Euronext een beurswaarde van boven de € 100 miljard. Het was de eerste maal dat een Belgisch bedrijf die grens bereikte.[4]

Activiteiten[bewerken]

AB InBev is de grootste bierproducent ter wereld. In 2013 produceerde het 400 miljoen hectoliter (hl) bier en nog een bijna 50 miljoen hl frisdrank.[5] De frisdranken worden alleen in Brazilië en Argentinië geproduceerd. De twee belangrijkste markten voor de bierverkopen zijn de Verenigde Staten en Brazilië. In beide markten werd ruim 130 miljoen hl bier verkocht ofwel een derde van het totaal.[5] Mexico is de derde markt met bijna 40 miljoen hl. In Mexico heeft AB InBev een marktaandeel van bijna 60% en alleen in Brazilië ligt dit aandeel nog hoger, in de Verenigde Staten is het marktaandeel net geen 50%. België is een kleine afzetmarkt voor AB InBev met een biervolume van 5 miljoen hl en een marktaandeel van 56%.[5] De Volksrepubliek China is een groeimarkt en hier werd in 2013 zo’n 65 miljoen hl bier verkocht, goed voor een marktaandeel van 14%. AB InBev heeft wereldwijd 139 brouwerijen en 12 fabrieken voor niet-alcoholische dranken.[5] Het heeft zo’n 150.000 werknemers in dienst die werkzaam zijn in 24 landen.[5]

Marketingstrategie[bewerken]

AB InBev probeert haar positie te behouden door middel van een marketingstrategie. Deze deelt haar bieren op volgens drie categorieën:

 • Wereldwijde merken; Dit zijn de drie voornaamste merken van InBev:
  • Stella Artois (Belgisch): Het op vier na grootste merk in de wereld. Dit bier wordt in meer dan 80 landen verkocht.
  • Budweiser (Amerikaans): het populairste biermerk in de Verenigde Staten, wordt ook gedronken in het Verenigd Koninkrijk en Canada, AB Inbev heeft plannen om het merk in de toekomst in verschillende nieuwe landen te lanceren.
  • Corona (Mexico)
 • Multilandenmerken; Hoewel deze merken wereldwijd succes hebben spreken ze een specifiekere doelgroep aan. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat het bier zeer donker is of omdat het een bepaald ingrediënt bevat waardoor het zich qua smaak sterk onderscheidt van andere bieren. Dit zijn Leffe, Hoegaarden en Beck's.
 • Lokale kampioenen; Vaak hebben deze merken vooral een sterke traditie in eigen streek en kennen daar dan ook het meeste succes. Een voorbeeld hiervan Jupiler in België en Bud Light in de VS.

Bekende lokale kampioenen in België zijn Belle-Vue, Hoegaarden, Hougaerdse Das, Jupiler, Leffe, Piedboeuf, Safir, Stella Artois en Vieux Temps. In Nederland is de groep ook eigenaar van enkele biermerken, zoals Dommelsch, Hertog Jan en Oranjeboom.

Naast haar hoofdactiviteit verhuurt het bedrijf ook vastgoed aan café-uitbaters (voornamelijk in België) en sponsorde het onder de naam Stella Artois Music beginnende muziekgroepen en bekende muziekfestivals.

Resultaten[bewerken]

In de onderstaande figuur staan de financiële resultaten van AB InBev sinds 2009. In de laatste kolom zijn ook de verkopen opgenomen in hectoliters (hl). De sterke winstgroei in 2013 was vooral het gevolg van de herwaardering van het belang in Grupo Modelo na het overnamebod door AB InBev.

alle bedragen luiden in miljoenen
Jaar[6] Omzet EBITDA Nettoresultaat Nettoresultaat
(Genormaliseerd)
Volume
2009 $ 36.758 $ 14.387 $ 4613 $ 3927 409 miljoen hl
2010 Gedaald $ 36.297 Gedaald $ 13.685 Gedaald $ 4026 Gestegen $ 5040 Gedaald 399 miljoen hl
2011 Gestegen $ 39.046 Gestegen $ 15.112 Gestegen $ 5855 Gestegen $ 6449 Stabiel 399 miljoen hl
2012 Gestegen $ 39.758 Gestegen $ 15.493 Gestegen $ 7160 Gestegen $ 7201 Gestegen 403 miljoen hl
2013 Gestegen $ 43.195 Gestegen $ 23.428 Gestegen $ 14.394 Gestegen $ 7936 Gestegen 425 miljoen hl

Eigenaren[bewerken]

Het aandeel staat genoteerd op diverse aandelenbeurzen. De grootste aandeelhouder met stemrecht is de Stichting Anheuser Busch InBev die in Nederland is gevestigd. Deze stichting heeft ruim 41% van de aandelen. Deze stichting werkt samen met een aantal andere aandeelhouders en als groep controleren deze aandeelhouders met 52,2% van het stemrecht de onderneming.

Brouwerij top 4[bewerken]

Ranking volgens geraamd biervolume (in miljoen hectoliter)

Ter vergelijking, de bierconsumptie in België bedraagt jaarlijks 8,573 miljoen hectoliter.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Record boete voor kartel bierbrouwers. NRC Handelsblad (18 april 2007) Geraadpleegd op 18 januari 2015
 2. (en) New York Times Anheuser-Busch Agrees to Be Sold to InBev, 14 juli 2008, geraadpleegd op 30 maart 2015
 3. AB InBev koopt Grupo Modelo (Corona) volledig
 4. De notering van AB InBev op de NYSE Euronext
 5. a b c d e (en) AB InBev annual report 2013, geraadpleegd op 1 april 2015
 6. Diverse jaarverslagen AB InBev