Umicore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Umicore
Beurs Euronext: UMI
Oprichting 1906 als Union Minière du Haut Katanga (UMHK)
2001 naamsverandering in Umicore
Sleutelfiguren Marc Grynberg (CEO)
Thomas Leysen (voorzitter RvB)
Hoofdkantoor Broekstraat 31
1000 Brussel
Werknemers 14.572 (2011)
Producten technologische materialen, edelmetaal-producten
Omzet € 14,48 miljard (2011)[1]
Winst € 325 miljoen (2011)[1]
Website (en) umicore.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Umicore (tot 2001 bekend onder de naam Union Minière; de naamsverandering was ingegeven door het feit dat Union Minière geen mijnactiviteiten meer uitvoerde) is een Belgisch bedrijf, oorspronkelijk gespecialiseerd in vijf gebieden met betrekking tot metalen:

  • Precious Metals Services (edelmetaaldiensten, zoals raffinage en verwerking van edelmetaalhoudende materialen);
  • Precious Metals Products and Catalysts (edelmetaalproducten zoals goud, platina; katalysatoren, vooral voor voertuigen);
  • Advanced Materials (geavanceerde materialen onder meer kobalt- en germanium-verbindingen);
  • zink (in 2007 afgesplitst--behalve de activiteit "zinkspecialiteiten"-- zie hieronder);
  • koper (in 2005 afgesplitst, zie hieronder).

De afsplitsing van de zink- en koperactiviteiten betekent dat Umicore zich heeft omgevormd tot een "materiaaltechnologiebedrijf".

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van het bedrijf gaat meer dan 200 jaar terug in de tijd. Eind 1805 kreeg Jean-Jacques Dony de concessie voor de zinkmijnen van Vieille Montagne toegewezen. Hiermee ontstond de vroegste voorloper van het huidige bedrijf. In 1906 werd Union Minière (du Haut Katanga) opgericht, de andere grote poot van het toekomstige Umicore. Dit bedrijf had tot doel de mineraalrijke ondergrond van Belgisch-Kongo te ontginnen. Zo kwam Vieille Montagne door een overname in handen van Union Minière.

In 1967 werden de activiteiten in Katanga door Mobutu genationaliseerd tot Gécamines.

In 1989 werden alle dochtermaatschappijen geïntegreerd in Union Minière. In de jaren 90 ging de firma zich steeds minder bezighouden met het ontginnen van mijnen, wat in 2001 symbolisch leidde tot de naamsverandering naar het huidige Umicore.

In 2005 werd de koper-afdeling afgesplitst onder de naam Cumerio (een anagram van Umicore). Zowel Umicore als Cumerio zijn genoteerd op de Euronext-beursindex. In 2008 werd Cumerio overgenomen door Norddeutsche Affinerie en verdween op 8 april 2008 van de beurs.

In 2007 fuseerden de zinkactiviteiten van Umicore, dat 4,2% van de wereldzinkproductie voor zijn rekening nam, met Zinifex tot het Nyrstar-concern, dat met 10,1% van de wereldzinkproductie de marktleider is geworden.

Economie[bewerken]

In 2009 boekte de groep een omzet van € 6,9 miljard en het heeft ongeveer 14.000 mensen in dienst.

Nederland en België[bewerken]

De Umicore-vestiging in Hoboken.

Belgische vestigingen zijn er in

In Nederland zijn er vestigingen in

Prijzen[bewerken]

In 2013 en 2014 viel Umicore samen met Galloo, Coolrec, Recupel, WorldLoop en United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) in de prijzen voor hun samenwerking rond Changing the e-waste cycle. De partners werden erkend voor hun multi-stakeholdersamenwerking om e-afval in Afrika aan te pakken. Het partnerschap zou het beste van beide werelden bundelen: lokale inzameling en ontmanteling van afval enerzijds, gebruik maken van de internationale expertise voor hoogtechnologische recyclage van bepaalde afvalfracties anderzijds.[2]

Trivia[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties