Étienne Davignon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Étienne Davignon

Étienne François Jacques, burggraaf Davignon (Boedapest, 4 oktober 1932) is een Belgische edelman, diplomaat, politicus en topfunctionaris bij diverse grote ondernemingen en instellingen.

Davignon werd geboren in een diplomatenfamilie. Na zijn universitaire studies aan de Facultés Universitaires Saint-Louis in Brussel en de Université catholique de Louvain in Leuven, waar hij het diploma van doctor in de rechten behaalde, voltooide Étienne Davignon zijn opleiding met een baccalaureaat in de thomistische wijsbegeerte en studies economie.

Hij heeft een lange loopbaan van politieke en financiële functies. Als jong diplomaat was hij actief in het toenmalige, pas onafhankelijke Congo. Verder was hij onder meer kabinetschef van Paul-Henri Spaak, toen minister van Buitenlandse Zaken. In 1973 vormde hij de top van de Belgische diplomatie en ging hij een belangrijke rol spelen in de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Davignon deed ook ervaring op als vicevoorzitter van de Europese commissie (1977-1981), die geleid werd door de Brit Roy Jenkins. Davignon was er verantwoordelijk voor interne markt en industrie.

In 1988 werd hij benoemd tot voorzitter van de Generale Maatschappij van België. In die functie had hij een belangrijk aandeel in de herstructureringen die toen doorgevoerd werden bij o.a. de Waalse staalindustrie, Tractebel en Sabena. Op 31 oktober 2003 werd Davignon vicevoorzitter van het door de fusie van Tractebel (eigendom van SUEZ) met de Generale Maatschappij van België ontstane SUEZ-Tractebel NV.

Etienne Davignon is ook voorzitter van de Bilderberg-conferenties. In 2004 werd hij benoemd tot minister van Staat.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Henri Simonet
Europees Commissaris voor België
1977-1985
Opvolger:
Willy De Clercq