Carolina van Parma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Caroline van Parma

Carolina van Bourbon-Parma (Parma, 22 november 1770Dresden, 1 maart 1804) was een prinses van Parma en een prinses van Saksen.

Ze was de oudste dochter van hertog Ferdinand van Parma en aartshertogin Maria Amalia van Oostenrijk. Haar grootouders aan vaderskant waren, hertog Filips van Parma en diens echtgenote prinses Louise Elisabeth van Frankrijk, dochter van koning Lodewijk XV van Frankrijk en koningin Maria Leszczyńska. Haar grootouders aan moederskant waren, keizer Frans I Stefan en keizerin Maria Theresia van Oostenrijk.

Op 9 mei 1792 trad Carolina in het huwelijk met prins Maximiliaan van Saksen, vijfde en jongste zoon van keurvorst Frederik Christiaan van Saksen en diens echtgenote Maria Antonia van Beieren.

Ze werd moeder van zeven kinderen:

Prinses Carolina stierf op 1 maart 1804 in Dresden. Haar man, prins Maximiliaan, stierf op 3 januari 1838, 34 jaar na haar dood. Maximiliaan hertrouwde op 7 november 1825 met prinses Maria Louisa van Bourbon-Parma, dochter van koning Lodewijk I van Etrurië en daardoor een nichtje van Carolina. Carolina was een Dame in de Maria-Luisa-Orde van Spanje.