Clarkson's Farm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Clarkson's Farm
Genre Docusoap
Speelduur per afl. 40-54 minuten
Presentatie Jeremy Clarkson
Regie Gavin Whitehead
Land van oorsprong Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Productie
Productiebedrijf Expectation Entertainment
Con Dao Productions
Amazon Studios
Uitzendingen
Start 11 juni 2021
Afleveringen 16
Seizoenen 2
Streamingdienst Prime Video
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Clarkson's Farm is een Britse docusoap rond het leven van televisiepresentator Jeremy Clarkson en diens pogingen om zijn eigen boerderij te runnen in de Cotswolds. De serie werd in juni 2021 uitgebracht op Prime Video en kreeg in februari 2023 een tweede seizoen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Jeremy Clarkson, vooral bekend als presentator van de autoprogramma's Top Gear en later The Grand Tour, kocht in 2008 ongeveer 4 vierkante kilometer landbouwgrond die voorheen deel waren van de civil parish Sarsden in Oxfordshire. Oorspronkelijk werden deze gronden verpacht aan een lokale boer, die in 2019 met pensioen ging. Hierop kwam Clarkson op het idee om zelf het boerderijwerk op zich te nemen.[1]

Clarkson herdoopte de boerderij tot Diddly Squat Farm ('Diddly squat' is een Engelse colloquiale zegswijze die 'niets' betekent). De televisieserie volgt de belevenissen en de problemen die Clarkson tegenkomt bij het aanleren van de boerenstiel en het runnen van zijn landbouwbedrijf. Hierbij krijgt hij hulp van een aantal andere personen die doorgaans meer ervaring hebben met het boerderijleven:

  • Kaleb Cooper: Een jonge landbouwer uit Chipping Norton die door Clarkson is aangesteld om hem te assisteren. Hij had al ervaring op de boerderij als tractorbestuurder voor Clarkson zelf de leiding overnam.
  • Lisa Hogan: Clarksons vriendin die met name verantwoordelijk is voor het runnen van de boerderijwinkel.
  • Charlie Ireland: Clarksons rentmeester en adviseur bij de complexe financiële en legislatieve aspecten van het runnen van de boerderij. Clarkson noemt hem ironisch vaak Cheerful Charlie.
  • Gerald Cooper: Een oudere man die gespecialiseerd is in het bouwen en herstellen van stapelmuren. Hij valt vooral op door zijn bijna onverstaanbare dialect. Later wordt hij benoemd tot hoofd van de beveiliging op de boerderij en helpt hij tevens met de oogst.
  • Ellen Helliwell: Een schaapherderin die in seizoen 1 door Clarkson wordt ingehuurd om te helpen met het verzorgen van zijn schapen.
  • Alan Townsend: De bouwer van diverse bouwprojecten op de boerderij, waaronder de boerderijwinkel in seizoen 1 en het restaurant in seizoen 2.
  • Dilwyn Evans: Clarksons vaste veearts.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Titel Inhoud
1 Tractoring Clarkson begint aan zijn eerste jaar als boer, maar moet daarvoor eerst alle benodigde landbouwwerktuigen aankopen. Hij koopt onder andere een tractor van het merk Lamborghini, die echter veel te groot en complex blijkt om handig in gebruik te zijn. Het zaaien van de velden wordt bemoeilijkt door hevige regenval.
2 Sheeping Clarkson koopt een kudde schapen om een onbewerkt deel van zijn land op natuurlijke wijze te begrazen, maar het houden van de schapen blijkt moeilijker dan gedacht.
3 Shopping Clarkson besluit een boerderijwinkel te beginnen om een deel van de productie van zijn en omliggende boerderijen te verkopen.
4 Wilding Clarkson richt zich op een aantal ecologische projecten om de boerderij geschikter te maken voor wilde insecten en vogels. Deel hiervan is het aanleggen van een kleine vijver op een bebost deel van de boerderij.
5 Pan(dem)icking De coronapandemie slaat toe in een periode dat Clarksons schapen op het punt staan te lammeren en hij dringend een grote voorraad aardappelen moet zien te verkopen.
6 Melting De boerderij wordt getroffen door een periode van droogte. Tevens moeten de schapen worden geschoren en wordt de boerderij gecontroleerd voor het toekennen van een kwaliteitslabel.
7 Fluffing Omdat er niet genoeg lokale producten beschikbaar zijn voor de boerderijwinkel, besluit Clarkson bijen te gaan houden voor het maken van honing en kaarsen. Ondertussen stuurt hij Kaleb naar Londen om zijn vers geoogste wasabi te verkopen aan een restaurant.
8 Harvesting De gerst en tarwe op de boerderij moeten tegelijk geoogst worden en dat zorgt voor problemen, mede omdat Clarkson te laat beseft dat hij een maaidorser moet huren en geen plaats heeft om al het graan tijdelijk op te slaan. Op het einde van het jaar blijkt de winst van zijn boerenbedrijf slechts 144 pond te bedragen.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Titel Inhoud
1 Surviving Clarkson moet nieuwe inkomsten zien te vinden om zijn boerenbedrijf te doen overleven en komt op het idee om de voormalige schapenstal om te bouwen tot een restaurant dat alleen gerechten serveert op basis van producten die op de boerderij zijn geproduceerd. Om ook rundvlees te kunnen serveren wil hij ook een kudde koeien gaan houden.
2 Cowering De koeien arriveren op de boerderij, maar ze zorgen meteen door problemen door regelmatig te ontsnappen.
3 Schmoozing Clarkson dient een aanvraag in om zijn restaurant te kunnen beginnen, maar hiervoor moet hij kunnen rekenen op de goodwill van de lokale bevolking en besturen van Chadlington.
4 Badgering De koeien lopen een groot risico op rundertuberculose door de grote hoeveelheid dassen rond de boerderij. Dassen zijn echter een beschermde diersoort.
5 Council-ing Er wordt vol spanning gewacht op de definitieve uitspraak rond het openen van het restaurant. Tevens krijgen de koeien hun eerste kalveren.
6 Counselling Clarkson heeft een negatief oordeel gekregen voor zijn restaurant en moet dus op zoek naar nieuwe manieren om project nieuw leven in te blazen. De boerderij is daarnaast gastheer van een nationaal kampioenschep hegvlechten.
7 Scheming Via een tip van Alan komt Clarkson te weten dat hij een kleine, vervallen schuur op de boerderij legaal mag ombouwen tot restaurant zonder bouwvergunning. Om dit plan te doen slagen moeten de bouwwerkzaamheden echter binnen twee dagen voltooid zijn.
8 Climaxing Alles wordt in het werk gezet om het restaurant op twee dagen tijd klaar te krijgen. Ondanks een aantal problemen wordt de opening van het restaurant een succes.