Constant Theodore Emmo van Lynden van Sandenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Constant Theodore Emmo van Lynden van Sandenburg
Constant Theodore Emmo van Lynden van Sandenburg
Algemene informatie
Volledige naam Constant Theodore Emmo graaf van Lynden van Sandenburg
Geboren 10 februari 1905
Overleden 9 januari 1990
Titulatuur Mr.
Politieke functies
1932-1941 lid gemeenteraad van Langbroek
1933-1944 wethouder van Langbroek
1945-1946 waarnemend burgemeester van Langbroek
1954-1970 Commissaris van de Koningin in Utrecht
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Constant Theodore Emmo graaf van Lynden van Sandenburg (Langbroek, 10 februari 1905 - Langbroek, 9 januari 1990), voornaam ook geschreven als Constant Théodore Emmo, was een Nederlands politicus en Commissaris van de Koningin in Utrecht.

Van Lynden van Sandenburg was een telg uit een rijk Utrechts regentengeslacht, die - net als zijn vader - Commissaris der Koningin werd van Utrecht. Hij dankte zijn benoeming aan de veronderstelling van Beel dat hij - net als zijn vader - ARP-lid was, hetgeen niet het geval was. Tot ergernis van de ARP-leiding. Wel was hij in zijn jonge jaren voor een protestants-christelijke combinatie wethouder geweest van zijn woonplaats Langbroek. De graaf vertegenwoordigde in die combinatie de Christelijk-Historische Unie (CHU). Hij was eigenaar van een groot landbouwbedrijf en bestuurder van belangrijke agrarische organisaties. Hij liet in het College van Gedeputeerde Staten de portefeuilleverdeling geheel over aan de gedeputeerden zelf, zodat deze plaats had op basis van anciënniteit.

Van Lynden van Sandenburg was in juli 1940 betrokken bij een mislukte poging om te komen tot vorming van een Nationaal Comité onder leiding van Linthorst Homan en waar ook o.a. Drees, Donner en De Quay deel van moesten gaan uitmaken. Na deze mislukking was hij betrokken bij de oprichting van een Comité van Nationale Eensgezindheid onder leiding van de ultraconservatieve Jhr. B.C. de Jonge. Ook dit liep echter op niets uit.

Van Lynden van Sandenburg was een van de bewoners van Kasteel Sandenburg.

Voorganger:
W.F. van Beeck Calkoen
waarnemend Burgemeester van Langbroek
1945-1946
Opvolger:
A.J. van Dobben de Bruijn
Voorganger:
M.A. Reinalda
Commissaris van de Koningin van Utrecht
1954-1970
Opvolger:
P.J. Verdam