Crytek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Crytek
Oprichting 1999
Sleutelfiguren Cevat Yerli
Avni Yerli
Faruk Yerli
Hoofdkantoor Frankfurt am Main, Duitsland
Producten Computerspellen
Website Crytek
Portaal  Portaalicoon   Economie

Crytek is een computerspelbedrijf dat in 1999 in Coburg werd opgericht door Cevat Yerli (CEO), Avni Yerli en Faruk Yerli, drie Turkse broers die in Duitsland zijn geboren. Het bedrijf is in 2006 naar Frankfurt am Main verhuisd en heeft in totaal 166 werknemers: 26 Turkse werknemers en 140 Duitse. Naar verwachting zou het aantal werknemers in 2007 worden opgeschroefd tot 200. Crytek heeft ook een studio in Oekraïne.

Op 14 juli 2008 werd aangekondigd dat Crytek het Bulgaarse Black Sea Studios zou overnemen. Dit bedrijf zou onder de naam Crytek Black Sea verder gaan.

Ontwikkeling[bewerken]

Cryteks eerste spel was de Ego-Shooter Far Cry en verscheen in 2004. Van het spel werden 2,4 miljoen stuks verkocht en het werd bijzonder goed ontvangen. Voor het spel was een speciale grafische engine ontwikkeld: CryENGINE. Voor het latere spel Crysis, waaraan ook Electronic Arts meewerkte, werd CryENGINE2 ontwikkeld. Het budget voor dit spel was rond de 20 miljoen euro en was tot dan toe het duurste spel ooit in Duitsland ontwikkeld. Far Cry 2, het vervolg op Far Cry, werd ontwikkeld door Ubisoft. Crytek heeft ook Crysis Warhead uitgebracht, een uitbreiding van Crysis. In november 2009 werkte Crytek aan de ontwikkeling van Crysis 2 die uitgegeven is op 24 maart 2011. Voor dit spel werd CryENGINE3 ontwikkeld, waarvan Crysis 3 ook gebruik van maakt.

Spellen[bewerken]

Uitgebrachte spellen:

Verwachte spellen:

Externe link[bewerken]