Gebruiker:Afhaalchinees/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mark Rutte (Den Haag, 14 februari 1967) is de aanstaande minister-president van Nederland. Op X oktober 2010 wordt hij beëdigd als premier van het kabinet-Rutte I. Hij is tevens politiek leider van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

Na een gymnasiumopleiding in zijn geboortestad Den Haag volgde Rutte een geschiedenisstudie aan de Rijksuniversiteit Leiden, die hij voltooide in 1992. Ook was hij van 1988 tot 1991 voorzitter van de JOVD. Na zijn studie werkte Rutte gedurende tien jaar bij het levensmiddelenbedrijf Unilever en zat hij enige jaren in het partijbestuur van de VVD.

In 2002 verruilde Rutte het bedrijfsleven voor de landelijke politiek. Hij was staatssecretaris van Sociale Zaken en vervolgens van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het eerste en tweede kabinet-Balkenende; tussen deze kabinetten in was hij nog kortstondig Tweede Kamerlid. Rutte trad in 2006 af als staatssecretaris om als lijsttrekker zijn partij te leiden bij de verkiezingen van dat jaar. Die mondden uit in een nederlaag voor de VVD, waarna Rutte als fractievoorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer zat. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010 werd de VVD de grootste partij, met 31 zetels. De daaropvolgende kabinetsformatie leidde in september 2010 tot de vorming van een kabinet van de VVD en het christendemocratische CDA, gedoogd door de rechtspopulistische PVV.


Samenstelling kabinet-Rutte[bewerken | brontekst bewerken]

Ministerschap Minister Partij Opmerking(en)
Minister-president (MP) en minister van Algemene Zaken (AZ) Mark Rutte (1967) VVD
Minister van Financiën ? ?
Minister van Buitenlandse Zaken ? ?
Minister van Veiligheid ? ?
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ? ?
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ? ?
Minister van Defensie ? ?
Minister van Ruimte ? ?
Minister van Economie, Innovatie en Landbouw ? ?
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ? ?
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ? ?
Ministers zonder portefeuille
Minister van Immigratie en Integratie (bij Veiligheid) ? ?