Gebruiker:Muijz/cv

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Erik Paul van den Muijzenberg (Hilversum, 3 juli 1958 – ) is een Nederlandse Wikipediaan. Hij werkt sinds 28 september 2003 mee aan de Nederlandstalige Wikipedia en hield zich aanvankelijk vooral bezig met de pagina In het nieuws. Daarnaast schreef en vertaalde hij meer dan 500 artikelen; zie deze lijst.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Van den Muijzenberg werd geboren als oudste zoon van een computerprogrammeur en een directiesecretaresse. De familie komt oorspronkelijk van de Muizenberg bij Breda, maar woonde aan het begin van de 20e eeuw in Stoupky, zo'n driehonderd kilometer boven Kiev. Van den Muijzenberg kreeg van zijn vader de voornaam Erik en van zijn moeder de voornaam Paul. Hij groeide vegetarisch op, verhuisde op vierjarige leeftijd naar Monnickendam en werd een half jaar later door zijn moeder ontvoerd naar Sneek. Zijn vader vertrok naar Ispra (Noord-Italië) waar hij bij Euratom ging werken; vader en zoon zouden elkaar enige decennia niet zien. Door de nieuwe vriend van zijn moeder - de facto zijn stiefvader - werd hij als kind langdurig seksueel misbruikt.
Hij droomde van een bestaan als helikopterpiloot, las veel, en vond veel steun in muziek.

Van den Muijzenberg haalde zijn eindexamen Atheneum-A in 1977. Hij ging Nederlandse taal- en letterkunde studeren in Amsterdam, maar brak deze studie na enkele maanden af. Hij werd fabrieksarbeider en trok begin jaren tachtig enige maanden door Nederland, als basgitarist Fretless Eric van de New Wave-band The Visitor.

In de jaren negentig schreef hij enkele artikelen over seksueel misbruik, ondermeer in Het Parool en NRC Handelsblad. Ook spande hij een civiele procedure aan tegen zijn stiefvader. Met succes; de rechtbank te Leeuwarden kende hem in 1997 een schadevergoeding van meer dan 1 miljoen gulden toe. Over dit aspect van zijn leven werd door Erik Latour een televisiedocumentaire gemaakt, die door de RVU in 1999 enkele malen werd uitgezonden.

Van den Muijzenberg woonde inmiddels weer in Amsterdam. Zijn studie psychologie had hij moeten staken, en zijn vader was overleden. In 1998 werd hij korte tijd landelijk bekend toen hij als woordvoerder van het Nieuw Republikeins Genootschap op de Dam van Amsterdam de republiek uitriep.

Hobbies[bewerken | brontekst bewerken]

Van den Muijzenberg leest, fietst, brengt ettelijke uren per dag door achter zijn Apple Macintosh computers en helpt andere Macintoshgebruikers. Daarnaast speelt hij basgitaar en dwarsfluit. Ook is hij aktief als digitaal fotograaf (zijn website Ernstvuurwerk - genoemd naar ernstvuurwerk en het gelijknamige boek van de schrijver F.B. Hotz - was een vroege voorloper van de huidige fotoweblogs). Hij heeft sinds 17 januari 1994 een e-mail-account bij De Digitale Stad (DDS), en is sindsdien op Internet bekend - en bij sommigen om zijn analytisch vermogen en scherpe pen gevreesd - als Muijz.

Overige interesses[bewerken | brontekst bewerken]

Onder andere (in alfabetische volgorde): Antillen, Japan (met name Kurobe), Minneapolis, Multatuli, politiek, psychologie, Suriname, videokunst, W.F. Hermans.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]