Gebruiker:Rickie97/Spookhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een spookhuis of haunted house is een attractietype dat te vinden is op kermissen en in attractieparken. Het is een walkthrough-attractie met een specifiek thema: horror. De bezoeker moet alleen of in groep doorheen een gebouw wandelen dat gekenmerkt wordt door slechte zichtbaarheid door rook en weinig licht of net heel fel licht, vaak luide muziek of geluidseffecten en veel schrikeffecten. Veelal wordt ook gebruikgemaakt van acteurs die de bezoekers proberen aan te raken.

Een spookhuis kan in twee contexten worden aangetroffen: als permanente opstelling in een attractiepark - dan wel meestal niet het hele jaar geopend maar slechts in een beperkte periode rond Halloween - of op kermissen. Veelvoorkomende thema's bij haunted houses zijn verlaten gevangenissen of psychiatrische ziekenhuizen, of ze zijn geïnspireerd op horrorfilms. Wat de laatste jaren een trend is, is dat attractieparken zelf een verhaal verzinnen om zo het hele Halloweengebeuren naar een hoger niveau te kunnen tillen. Zo heeft Walibi Belgium hun Halloweenevenement van 2008 tot 2015 steeds op hetzelfde verhaal gebaseerd, waarbij elk jaar als het ware een nieuw "hoofdstuk" werd gepresenteerd met bijpassende spookhuizen aangekleed naar het thema van het verhaal.

Veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige van deze attracties (en onderstaande varianten) worden niet aanbevolen voor mensen met hartproblemen, en soms gelden er leeftijdsbeperkingen.

Andere vormen van "haunted attractions"[bewerken | brontekst bewerken]

Spookslot[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige pretparken hebben een stand-alone-doorloopattractie die vergelijkbaar is met een spookhuis, maar die het hele jaar door is geopend. Hoewel er vaak geen onderscheid tussen de termen wordt gemaakt, spreekt men over het algemeen meer van een spookslot. Hierin staat niet zozeer het doen schrikken van de bezoeker centraal, maar de beleving rond een uitgebreid achtergrondverhaal. In de attractie komt de bezoeker veelal geesten, spoken en andere bovennatuurlijke wezens tegen. Meestal worden hierin de acteurs weggelaten of vervangen door animatronics.

Een spookslot wordt tegenwoordig ook wel traditioneel spookhuis genoemd. Er is een merkbaar verschil tussen een traditioneel spookhuis en een spookhuis zoals we dat nu kennen.

Haunted darkride[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer de bezoeker niet zelf hoeft te wandelen, maar dient in te stappen in een of ander transportmiddel, dan spreekt men van een "haunted darkride". Haunted darkrides leunen qua thema en beleving dichter aan bij een spookhuis dan een spookslot. Het achtergrondverhaal is veelal niet of in mindere mate aanwezig, maar er wordt meestal ook geen gebruikgemaakt van acteurs. Wel wordt er vaak gebruik gemaakt van bewegende elementen en animatronics, of andere attributen om schrik aan te jagen, bijvoorbeeld rubberen flappen die tegen de bezoeker slaan omdat het vervoersmiddel er onderdoor of tegenaan rijdt.

Spookhuis of spookslot als voorshow[bewerken | brontekst bewerken]

Soms wordt zo'n walkthrough in plaats van een stand-aloneattractie ook wel gecombineerd met een andere attractie, bijvoorbeeld Mystery Castle in Phantasialand. Daarin moeten bezoekers eerst door een kasteel met acteurs die de bezoekers proberen te doen schrikken alvorens ze de hoofdattractie kunnen beleven: een vrijevaltoren van 65 meter hoog in het donker.

Bedoeling van het spookhuisgedeelte is de bezoeker warm maken voor de hoofdattractie en bekendmaken met het verhaal zodat de beleving zo mogelijk nog intensiever wordt dan louter de attractie zonder verhaal.

Voorbeelden van haunted attractions in attractieparken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Haunted houses (attractions) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.