Naar inhoud springen

Hatert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Cqui (overleg | bijdragen) op 11 jun 2007 om 21:00.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hatert
Wijk van Nijmegen
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Zuid
Coördinaten 51°48'22"NB, 5°49'34"OL
Oppervlakte 132 ha  
Inwoners 9724
Overig
Postcode(s) 6535
Huis Hatert met studentencomplex Vossenveld op de achtergrond

Hatert is een stadswijk van Nijmegen, gebouwd rondom een voormalig dorp met dezelfde naam. De wijk is qua inwonertal (9724 inwoners op 1 januari 2005) de grootste van de stad. Het is gelegen tussen het Maas-Waalkanaal, het industrieterrein Winkelsteeg, de Grootstalselaan en de Malderburchtstraat.

In maart 2007 werd de wijk met 39 andere wijken door minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie op de lijst gezet van veertig wijken die voor verbetering in aanmerking komen.

Opbouw

De wijk kent een strakke stedenbouwkundige opbouw. Architectonisch is de wijk slechts beperkt afwisselend; er zijn laagbouwwoningen met platte daken en rechthoekige flatgebouwen. Daarnaast zijn er verschillende groenstroken aangelegd. De nieuwere wooncomplexen nabij Winkelhart Hatert hebben ook rondere vormen, zoals de zogenaamde Banaan.

Het noordelijk deel van Hatert, de Edelstenenbuurt, bestaat overwegend uit koopwoningen, in tegenstelling tot het de woningen ten zuiden van de Hatertseweg, die meestal huurwoningen zijn. Aan de randen van de wijk staan verschillende, grote etagecomplexen, zoals de studentenflat Vossenveld. Het grootste deel van Hatert werd gebouwd tussen 1955 en 1965.

Sinds 1995 is er een groei te zien in het aantal kinderen, maar de wijk heeft te maken met een vergrijzing. Daarnaast heeft er zich een relatief grote groep allochtonen gevestigd.

Geschiedenis

Reeds in de Romeinse tijd moet er in Hatert bewoning zijn geweest, gezien een aantal opgravingen aan het einde van de 20ste eeuw.

De naam Hatert is afkomstig van het adellijk geslacht Ten Haltert of Ten Hautert die in het gebied leefde. De eerste vermelding van Hatert is terug te vinden in 1519. In Hatert stonden drie versterkte landhuizen: Duckenburg, de Hulzen en Huis Hatert. Deze landhuizen werden gebruikt bij belegeringen van Nijmegen.

Tot de jaren zestig was Hatert een dorp, dat vrij lag van de stad Nijmegen. Dit is nog te zien aan enkele boerderijen aan de Hatertseweg. Deze weg eindigde vroeger op het dorpsplein, waar een neogotische kerk uit 1844 gelegen was, gebouwd door de Dominicanen. De kerk werd in 1967 gesloopt bij de aanleg van het talud voor de Hatertsebrug over het Maas-Waalkanaal. Het voormalige dorpsplein werd daardoor de huidige kruising Van Boetbergweg, Couwenbergstraat, Hatertseweg en Vossendijk.

In de jaren zestig werd Hatert uitgebreid met meer dan 3500 woningen en ging het functioneren als stadswijk van Nijmegen. De wijk kreeg een strak, rechthoekig stratenpatroon. Er werden overwegend eengezinswoningen gebouwd in laagbouw met platte daken, en enkele flatwoningen aan de rand van de wijk. Ook werd er tussen 1963 en 1965 een nieuwe kerk gebouwd, de Antonius Abtkerk. Deze werd in 2002 gesloopt en in 2004 werd er een nieuwe, veel kleinere kerk geopend.

Het meest bezienswaardige gebouw in Hatert is Huis Hatert, oorspronkelijk een kasteel uit de veertiende eeuw. Het huidige gebouw is als boerderij opgetrokken in de negentiende eeuw. Huis Hatert is een rijksmonument.

De televisiepresentator Fons de Poel is afkomstig uit Hatert.

Externe links

Sjabloon:WijkenVanNijmegen