Hazelwormen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hazelwormen
Anguidae.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie
Anguidae
Gray, 1825
Afbeeldingen Hazelwormen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hazelwormen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Hazelwormen (Anguidae) vormen een familie van vaak pootloze hagedissen. Er zijn ook wel soorten die nog kleine pootjes hebben of de voorpoten hebben verloren maar nog wel achterpoten bezitten.

Hazelwormen komen voor in Noord- en Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en Europa en Azië. Er zijn ongeveer 120 soorten in twaalf geslachten, de meeste komen voor in Amerika. Vanwege het ontbreken van pootjes zijn veel soorten uitsluitend bodembewonend, soms schuilend in holen. Ze jagen vooral op wormen, (naakt)slakken en insecten of de larven. De huid is sterk bepantserd met grove, meestal niet-overlappende schubben. Veel soorten hebben, net als de schildhagedissen, een huidplooi over de flanken die enigszins uitrekbaar is om de ademhaling, zwangerschap en voedselopname te vergemakkelijken. De meeste soorten zijn eierlevendbarend, sommige zetten eieren af. In twee geslachten komen zowel eierlevendbarende als eierleggende soorten voor.

De bekendste vertegenwoordiger is de hazelworm (Anguis fragilis), een tot 40 centimeter lange soort die in vrijwel heel Europa en Klein-Azië voorkomt, ook in Nederland en België.

Taxonomie[bewerken]

De hazelwormen worden verdeeld in families, geslachten en soorten, alleen de bekendere soorten zijn onderstaand weergegeven. Tot de familie behoren ook uitgestorven groepen, zoals de Glyptosaurinae.

Familie Anguidae

Zie ook[bewerken]

Lijst van hazelwormen

Bronvermelding[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database - Anguidae - Website Geconsulteerd 30 oktober 2011