Hermon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hermonberg)
Hermon
חרמון
جبل الشيخ
De besneeuwde Hermon
Hoogte 2814 m
Coördinaten 33° 25′ NB, 35° 51′ OL
Gebergte Anti-Libanon
Hermon (Syrië)
Hermon
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Hermon[1] of de Hermonberg (Hebreeuws: חרמון (הר) – (Har) Chermon; Arabisch: جبل الشيخ – Jabal al-Sjaikh 'berg van de sjeik', ook wel aangeduid als 'sneeuwberg') is een berg in de Anti-Libanon, op de huidige grens van Libanon, Syrië en de door Israël bezette Golanhoogten. Met 2814 meter boven de zeespiegel is het de hoogste berg van Syrië. De Hermon grenst aan het uiterste noorden van de Golanhoogten.

Grensgebied en rivieren[bewerken | brontekst bewerken]

De zuidelijke en zuidwestelijke hellingen van de Hermon worden met de ten zuiden ervan liggende Golanhoogten door Israël bezet sinds het einde van de Zesdaagse Oorlog op 10 juni 1967. De toppen zelf zijn onder Syrische controle gebleven. Aan de voet van de Hermon liggen de door Israël bezette bronnen van de rivier de Panias. Een andere rivier die aan de voet van de Hermon ontspringt, is de rivier de Dan. Beide maken deel uit van de vier rivieren die de oorsprong van de rivier de Jordaan vormen. De Dan geldt als de belangrijkste toeleverancier van deze rivier en was de enige bron van de Jordaan die reeds voor de Zesdaagse Oorlog in Israëlische handen was.

Hebreeuwse Bijbel[bewerken | brontekst bewerken]

De Hermon wordt een aantal malen in de Hebreeuwse Bijbel genoemd. Zo wordt driemaal in de Psalmen gezongen over de Hermon (Ps. 42, 89 en 133). De Hermon geldt in de Hebreeuwse Bijbel als de noordgrens van het door God aan de Israëlieten beloofde land.[2]

Skigebied[bewerken | brontekst bewerken]

Op de helling van de Hermon ligt een skigebied met skischool waar veel Israëli's komen. Er is pistebewaking en er wordt gesleed en Noords geskied. Onder- en bovenaan de piste bevinden zich restaurants.

  • Hoogste skiniveau: 2.073 m
  • Aantal skipistes: 14
  • Totale lengte van de skipistes: 45 km
  • Aantal skiliften: 5

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hermon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.