Hungarosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hungarosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Ornithischia
Onderorde: Ankylosauria
Familie: Nodosauridae
Geslacht
Hungarosaurus
Ösi, 2005
Typesoort
Hungarosaurus tormai
Hungarosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Hungarosaurus is een geslacht van dinosauriërs behorende tot de Ankylosauria en meer in het bijzonder tot de Nodosauridae dat tijdens het Late Krijt leefde in het huidige Hongarije.

De typesoort Hungarosaurus tormai werd in 2005 beschreven door Atilla Ösi op grond van holotype MTM Gyn/404; de geslachtsnaam verwijst naar Hongarije; de soortaanduiding naar de amateurpaleontoloog András Torma, de ontdekker van de fossielhoudende laag bij Iharkút die vier fragmentarische exemplaren van de gepantserde vier meter lange dinosauriër opleverde; drie in 2001 en nog een in 2003. Tezamen leveren de ruim zeshonderd beenderen een redelijk compleet beeld op van vrijwel het hele skelet; wel zijn de meeste delen van vrij slechte kwaliteit. Meer dan honderd beenplaatjes, onderdelen van de bepantsering, zijn ook aangetroffen. Op de schouders en heupen bevonden zich grote stekels. De soort is vrij klein, ongeveer vier meter lang; omdat het gebied toentertijd grotendeels bedekt was door een zee, waarin wat kleinere eilanden, kan dit wellicht toegeschreven worden aan dwergvorming. De achterpoten waren relatief lang. De vondst bevindt zich in de collectie van het Magyar Természettudományi Múzeum, te Boedapest.

Hungarosaurus bevond zich volgens een eerste kladistische analyse vrij basaal in Nodosauridae maar meer afgeleid dan Struthiosaurus, die overigens ook een Europese vorm is.

Literatuur

  • Ösi, A., 2005. Hungarosaurus tormai, a New Ankylosaur (Dinosauria) from the Upper Cretaceous of Hungary. Journal of Vertebrate Paleontology 25(2): 370-383. DOI:10.2307/4524451