Edmontonia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Edmontonia
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Model van Edmontonia uit het Royal Tyrrell Museum.
Model van Edmontonia uit het Royal Tyrrell Museum.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Ornithischia
Onderorde: Thyreophora
Infraorde: Ankylosauria
Familie: Nodosauridae
Geslacht
Edmontonia
Afbeeldingen Edmontonia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Edmontonia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Edmontonia is een geslacht behorend tot Nodosauridae, gepantserde dinosauriërs uit het Krijt.

Edmontonia is genoemd naar de vindplaats, de Edmonton Formation in Alberta, Canada, die tegenwoordig de Horseshoe Canyon Formation genoemd wordt. De formatie ligt op de grens van het Campanien - Maastrichtien, 70 miljoen jaar oud.

Edmontonia was een zwaar gebouwde plantenetende dinosauriër van ongeveer 6,6 meter lang, twee meter hoog en 3,5 ton zwaar. Zijn lange, smalle schedel was bedekt met beenplaten. Het nekgedeelte was eveneens bedekt met drie rijen sterke beenplaten ter bescherming tegen carnivoren, die meestal de nek als bijtpunt uitkozen. Over zijn rug liepen benige knobbels, die als bescherming werkten. Als extra verdediging had Edmontonia grote stekels langs het lichaam. Deze werden waarschijnlijk ook gebruikt bij gevechten tussen mannetjes.

Fossiel[bewerken]

In 1924 is voor het eerst een fossiel van Edmontonia gevonden door George Paterson. Pas in 1928 kreeg hij zijn naam van Charles Mortram Sternberg. Het holotype, NMC 8531, bestaat uit een schedel, onderkaak en fragmenten van het skelet.

Er zijn drie soorten te onderscheiden: E. longiceps, de typesoort; E. rugosidens die ook wel als een apart genus Chassternbergia beschouwd wordt, in 1930 benoemd is door Charles Whitney Gilmore als Palaeoscincus rugosidens en in 1940 door Loris Russell bij Edmontonia ondergebracht werd; en E. australis. De laatste soort is slechts gebaseerd op wat beenplaten van het pantser en wordt meestal als een nomen dubium beschouwd.

Sommige auteurs zien Edmontonia als een synoniem van Panoplosaurus, waaraan het genus in ieder geval nauw verwant is.