Jay Chou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jay Chou
周杰倫
Jay Chou
Algemene informatie
Geboren 18 januari 1979
Geboorteplaats TaipeiBewerken op Wikidata
Land Taiwan
Werk
Jaren actief 2000-heden
Genre(s) C-pop
Label(s) Sony BMG Asia
Alfa Music
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Jay Chou
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 周杰伦
Traditioneel 周杰倫
Pinyin Zhōu Jiélún
Standaardkantonees Cháuw Kìet Lùn
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Chow Kit-Lun
Minnanyu Chiu Kia̍t-lûn

Jay Chou (Taipei, 18 januari 1979) is een populaire Taiwanese pop- en r&b-singer-songwriter, rapper, producent, regisseur en acteur. In zijn muziek combineert hij westerse en Chinese muziekstijlen met klassieke muziek, anders dan veel andere C-pop-artiesten. Jay Chou won in 2006 een World Music Award en is erg populair in Azië: met name in zijn thuisland Taiwan, maar ook op het Chinese vasteland, Hongkong, Vietnam, Maleisië, Indonesië en Singapore. Chou zingt voornamelijk in het Mandarijn.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jay Chou werd geboren in Taiwan als Chou Jielun (周杰倫). Hij werd opgevoed door zijn moeder, die lerares was. Vanaf zijn derde begon hij piano te spelen, later leerde hij ook de cello bespelen. Op de Dan Jiang Senior High School werd zijn klassieke muzieksmaak ontwikkeld. In juni 1996 werd hij niet toegelaten tot de universiteit van zijn keuze waarna hij een baantje als ober aannam.

Jacky Wu, een beroemde Taiwanese producer, ontdekte hem tijdens een talentenjacht: samen met een vriend die hij op de middelbare school had leren kennen bespeelde hij de piano. Het vertoonde optreden beviel de producer en hij besloot Chou een kans te geven als songwriter: hij schreef bekende nummers voor bekende artiesten als Jolin Tsai en Vivian Hsu, maar opereerde slechts achter de schermen.

In 2000 bracht Jay Chou zijn eerste album uit, Jay: het album was een succes. Hierna volgden zijn tweede album en derde album (Eight Dimensions): zijn derde album kreeg goede recensies, en was financieel ook het meest succesvol. Hierna volgde Ye Hui Mei (genoemd naar zijn moeder) en Common Jasmine Orange: van dat laatste album werden er in Azië meer dan drie miljoen verkocht. In 2005 speelde hij de hoofdrol in de Japanse film Initial D, gebaseerd op een populaire manga met dezelfde titel. Hij won de prijs voor de beste nieuwkomer op de Golden Horse Awards en de Hong Kong Film Awards.

Na het filmavontuur bracht Chou nog twee albums uit: November's Chopin was een hommage aan Frederic Chopin, de favoriete componist van Jay Chou. Er was echter kritiek dat het album te veel leek op voorgaande albums. In 2006 kwam Still Fantasy uit waarvan er (alleen al in China) ruim drie miljoen exemplaren werden verkocht.

Populariteit[bewerken | brontekst bewerken]

Jay Chou is in grote delen van Azië (voornamelijk Zuidoost-Azië) erg populair. Volgens de populairste Chinese zoekmachine Baidu was Chou in 2003, 2005 en 2006 de meest opgezochte mannelijke muziekartiest, en in Hongkong was hij de best verkopende Mandarijnse zanger van vier achtereen volgende jaren. In Singapore is hij, na Britney Spears, de meest opgezochte artiest in dat land.

Naast zijn carrières als muzikant en acteur speelt hij in veel reclames in Azië. Verder probeer hij ook buiten Azië bekendheid te verwerven: hij speelde onder andere een bijrol in de kostuumdrama The Curse of the Golden Flower (滿城盡帶黃金甲), zijn debuut in en Noord-Amerikaanse film.

Chou heeft vaker in interviews gezegd dat Wushu voor hem de essentie van de Chinese traditie is: hij noemt Bruce Lee en Jet Li als zijn idolen. Als ijkpunt van de Chinese traditie noemt hij ook de verfilmde en stripversie van de semi-historische heldensaga's Jin Yong, en riderromas uit de periode van de Drie Koninkrijken. De stoerheid, rechtschapenheid, de loyaliteit aan vorst en vooral aan Jiang hu-vrienden (yi qi) zijn voor hem de waarden van de Chinese wu-helden, van de Chinese traditie. Zijn concrete bijdrage aan het uitdragen van die waarden doet Jay Chou in de kungfufilm Fearless (2006) van Jet Li. In die film schreef Jay Chou de soundtrack die een volksheld bezingt die tegen het kolonialisme vocht. Jay Chou bezingt hier een aan kungfu gerelateerde ethiek.

Opmerkelijk is dat hier de rapstijl van de zanger haaks staat op de collectivistische en patriottische ondertoon van de film: een held die zichzelf opoffert voor de groep/familie tegenover het westerse individualisme en de 'American dream' die veel rappers uit de Verenigde Staten vereren.

Samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Naast zijn eigen albums werkt hij ook veel samen met beroemde Aziatische artiesten als Jolin Tsai, F4, Landy Wen, Vivian Hsu en Kangta. Hij creëerde de band Nan Quan Ma Ma, die erg populair in Hongkong werd.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

  1. 周杰倫同名專輯 Jay7 november, 2000
  2. 范特西 Fantasy1 september, 2001
  3. 八度空間 The Eight Dimensions19 juli, 2002
  4. 葉惠美 Ye Hui Mei31 juli, 2003
  5. 七里香 Common Jasmin Orange3 augustus, 2004
  6. 十一月的蕭邦 November's Chopin11 november, 2005
  7. 依然范特西 Still Fantasy5 september, 2006
  8. 我很忙 On the Run1 november, 2007
  9. 魔杰座 Capricorn14 oktober, 2008
  10. 跨時代 The Era18 mei, 2010
  11. 驚嘆號 Exclamation Mark11 november, 2011
  12. 十二新作 Opus 1228 december, 2012
  13. 唉呦,不錯哦 Aiyo, Not Bad26 december, 2014
  14. 周杰倫的床邊故事 Jay Chou's Bedtime Stories24 juni, 2016

Ep's[bewerken | brontekst bewerken]

Live-albums[bewerken | brontekst bewerken]

Compilatie[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]