Kantens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kantens
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Kantens
Kantens
Kantens
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Eemsmond Eemsmond
Coördinaten 53° 22′ NB, 6° 38′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,43 km²
Inwoners (2008) 690
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kantens (Gronings: Kannes) is een dorp in de gemeente Eemsmond in de provincie Groningen in Nederland. De gemeente Kantens was tot 1990 zelfstandig.

De kerk (en de molen rechts in beeld)

Het dorp is gebouwd op en rond de Kantsterwierde en gelegen aan het Boterdiep. Het dorp heeft nog zijn oorspronkelijke ossengang en een weg rond de kerk uit ongeveer 1200 op het hoogste punt van de wierde. De grotendeels romaanse kerk heeft een achtzijdige toren die ondersteund wordt door een grote steunbeer met doorgang. Aan de rand van de wierde vindt men de koren- en pelmolen de Grote Geert.

Ten noorden van de Kantsterwierde lag vroeger nog een grote wierde, die echter is afgegraven vanaf 1894 om als vruchtbare grond te verkopen.

Het dorp ligt pal aan de gemeentegrens met Loppersum. Zo dichtbij dat voor de gemeentelijke herindeling zelfs enkele huizen in de (toenmalige) gemeente Middelstum lagen. Al rijdend kwam men eerst een plaatsnaambord Kantens (gemeente Middelstum) tegen en een paar honderd meter verderop het bord Kantens (gemeente Kantens). Bij de herindeling in 1990 heeft men de grens zo aangepast dat nu het gehele dorp in één gemeente ligt.

Kantens heeft een voetbalvereniging, VV KRC.

Voormalige gemeente[bewerken]

Kantens was de hoofdplaats van de voormalige gemeente Kantens. Deze bestond verder uit de dorpen, gehuchten en buurtschappen: Bethlehem, Doodstil, Eelswerd, Eppenhuizen, Holwinde (gedeeltelijk), Rottum, Startenhuizen, Stitswerd en Zandeweer.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]


Beluister

(info)