Konstantin Hierl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hierl neemt de groet af bij een Reichsarbeitsdienstfront (1 mei 1934)

Konstantin Hierl (Parsberg, 24 februari 1875 - Heidelberg, 23 september 1955) was een zeer belangrijk figuur in het bestuur van het Derde Rijk en hoofd van de Reichsarbeitsdienst. Hij was tevens een belangrijke partner van Adolf Hitler voor hij aan de macht kwam.

In 1919 gaf majoor Hierl aan Hitler de opdracht een vergadering bij te wonen van de NSDAP.

Hierl werd op 5 juni 1931 (twee jaar voor de machtsgreep van de NSDAP) hoofd van de FAD (Freiwilliger Arbeitsdienst), een door de staat gesubsidieerde organisatie welke hielp met het uitvoeren van civiele en agrarische bouwprojecten. Er waren gedurende de grote depressie veel van deze organisaties om werkgelegenheid te creëren.

Toen de NSDAP in 1933 de macht greep had Hierl al een hoogstaande functie bij deze partij verworven. Hij werd toen tevens hoofd van de NSAD, welke in 1934 de naam Reichsarbeitsdienst kreeg. Deze functie behield hij gedurende de hele Tweede Wereldoorlog.

Op 24 februari 1945 ontving Hierl de Duitse Orde, de hoogste orde die de NSDAP kon uitreiken aan een individu, voor zijn bewezen diensten aan het Duitse Rijk.

Hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar werd berecht tot opsluiting in een werkkamp, waar hij 5 jaar werkte. Hierl overleed in 1955.