Lauren Bacall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lauren Bacall
Lauren bacall promo photo.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Betty Joan Perske
Geboren 16 september 1924
Land Vlag van Verenigde StatenVerenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lauren Bacall, pseudoniem van Betty Joan Perske, (New York City, 16 september 1924) is een Amerikaans actrice en model. Reeds in de jaren '40 werd ze een mode-icoon en ze is tot op heden nog altijd actief in de filmwereld.

Bacall is bekend als de "leading lady" van de film noir. Zo verscheen ze in films zoals The Big Sleep (1946) en Dark Passage (1947). Als comédienne verscheen ze in How to Marry a Millionaire (1953) en Designing Woman (1957). In 2005 sloot ze haar carrière af met een kleine rol in Manderlay, een film van Lars von Trier.

In 1999 werd Bacall bekroond als een van de 25 grootste vrouwelijke sterren aller tijden door het American Film Institute.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Bacall werd geboren als Betty Joan Perske in New York City. Ze was het enige kind van Natalie Bacal, een secretaresse en William Perske, een man die actief was in de verkoopbusiness.[1] Haar ouders waren Joodse immigranten met wortels in Frankrijk, Polen, Roemenië en Duitsland.[2][3] Toen haar ouders scheidden in 1929 verliet haar vader haar en koos ze als nieuwe achternaam die van haar moeder.

Begin van haar carrière[bewerken]

Bacall studeerde 13 jaar lang aan de American Academy of Dramatic Arts. Ze maakte haar acteerdebuut onder de naam Betty Bacall op Broadway in 1942. Ze speelde toen mee in het stuk Johnny 2 X 4.

Bacall was ook halftijds actief als model. Howard Hawks' vrouw merkte Bacall in maart 1943 op, op de cover van Harper's Bazaar, een Amerikaans modetijdschrift, waarna Hawks haar vroeg voor een auditie. Hawks bood haar een persoonlijk contract aan van zeven jaar waarbij ze met hem naar Hollywood mocht en een salaris had van $100 per week. Ook veranderde hij haar naam van Betty naar Lauren. Zijn vrouw bracht Bacall stijl, manieren, elegantie en smaak bij.

Doorbraak[bewerken]

Lauren Bacall in haar eerste film: To Have and Have Not.

Tijdens audities voor de film To Have and Have Not (1944) was Bacall erg zenuwachtig. Om deze nervositeit te bedekken legde ze haar kin op haar borst en om naar de camera te kunnen kijken deed ze haar ogen naar boven. Dit effect werd "The Look" genoemd en werd Bacalls handelsmerk. Haar prestaties in deze film worden erkend als een van de beste on-screen debuten in de filmgeschiedenis.

Persoonlijk leven[bewerken]

Lauren Bacall (1989).

Op 21 mei 1945 trouwde Bacall met Humphrey Bogart. Hun huwelijksdag en -reis vond plaats in het Malabar Farm State Park, Lucas. Op dat moment was Bacall 20 en Bogart 45. Ze bleven getrouwd tot Bogart in 1957 stierf aan de gevolgen van kanker. Kort na Bogarts dood had Bacall een relatie met Frank Sinatra. Volgens haar autobiografie zou Sinatra hun relatie abrupt hebben verbroken.

Haar volgende huwelijk was met Jason Robards, van 1961 tot 1969. De scheiding zou een gevolg zijn van zijn alcoholisme.

Bacall heeft twee kinderen van Bogart, Stephen en Leslie en een van Robards, Sam. Sam is ook acteur.

Trivia[bewerken]

  • Lauren Bacall is een nicht van de Israëlische politicus Shimon Peres.
  • Bacall en Bogart zijn ook te zien in de Looney Tunes cartoons 'Slick Hare' en 'Bacall To Arms'.
Bronnen, noten en/of referenties