Lijst van omroepers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een lijst van omroep(st)ers die op de Nederlandse of Vlaamse televisie of radio de komende programma's aankondig(d)en.

Geschiedenis Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland waren omroepers of omroepsters tot halverwege de jaren 90 te zien op Nederland 1, 2 en 3. De VPRO was de eerste omroep die experimenteerde met 'stem buiten beeld' en de omroepers enkel in beeld bracht voor speciale gelegenheden. Toen de NOS op 4 april 1988 begon met uitzenden op de nieuwe zender Nederland 3 schafte de omroep het fenomeen omroepsters af. De aankondigingen voor Schooltv werden tot 1998 verzorgd door de omroepsters. RTL-Véronique maakte toen ook gebruik van de omroepster, wat duurde tot 14 februari 1990. Op 28 september 1992 werden de omroepsters op Nederland 1 (AVRO, KRO en NCRV) ingeruild voor bumpers en zenderprofilering. Een jaar later stopte de VARA als laatste omroep op Nederland 3 met omroepsters. Tussen de VPRO en de NOS werd de VARA-omroepster op Nederland 3 gezien als stijlbreuk. In september 1996 stopte de EO met de omroepsters. De TROS nam op 1 september 2000 als laatste grote publieke omroep afscheid van de omroepsters. Bij Yorin (voor 2 april 2001 Veronica) bleven de omroepsters tot en met 30 maart 2003 op het scherm.

Behalve op televisie waren er ook op de radio omroepers en omroepsters te beluisteren. Dit beroep heeft bij de meeste omroepen stand gehouden tot het begin van de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Onder anderen Guus Weitzel (AVRO), Jan Boots (AVRO), Henk van den Berg (AVRO), Ger Lugtenburg (AVRO), Lex Braamhorst (AVRO), Léon Povel (KRO) en Henk Mouwe (NCRV) waren bekende radio-omroepers.

Sinds 2007 hanteerde het digitale televisiekanaal Spirit 24 van de NCRV korte tijd weer een omroeper: Lex Bohlmeijer.

Geschiedenis Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen maakt de commerciële zender VTM sinds de start in 1989 gebruik van uitsluitend vrouwelijke omroepsters. De meesten kregen ook een of meerdere eigen programma's. Kanaal2, het zusterstation van VTM, gebruikte enkel een periode eind jaren negentig omroepsters. Voor de rest worden programma's aangekondigd zonder dat er iemand in beeld is.

Toen het andere Vlaamse commerciële station VT4 van start ging in 1995 werden de programma's aangekondigd door zogenaamde vj's (video jockeys), naar analogie van dj's op de radio. Dat waren o.a. Isabelle A en Tom Van Landuyt. Dat duurde maar enkele maanden, daarna werden omroepsters jarenlang van het scherm verbannen. Vele restylingen later kwamen er terug op het VT4-scherm. Zusterstation Vijftv kende tot nu toe geen omroepsters.

Op het publieke televisienet Eén komt slechts vier keer per avond de omroepster in beeld. Voor de rest is alleen een stem te horen. In het verleden werd ook op het tweede VRT-televisienet gebruikgemaakt van omroepers/omroepsters, toen het nog "BRTN TV2" heette. Dat was van 1994 tot 1997, tot vlak voor de omvorming naar Canvas/Ketnet.

Op 16 juli 2015 nam de VRT afscheid van de laatste vier omroepsters. Sindsdien worden de programma's op de achtergrond aangekondigd.

In de week van 28 januari 2019 maakten de omroep(st)ers kortstondig een comeback op VTM vanwege de dertigste verjaardag van de zender. Achtereenvolgend waren Nathalie Meskens, Ruth Beeckmans, Niels Destadsbader, An Lemmens en Anne De Baetzelier te zien.

Bekende omroepers en omroepsters in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen haakjes staan de omroep(en) waar de omroep(st)er heeft gewerkt. Omroepers van de NOS kondigden in het verleden ook de programma's aan van de NOT en Teleac.

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende omroepers en omroepsters in Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

De VRT is per 16 juli 2015 (na 62 jaar) gestopt met de programma-aankondigingen door de omroepers/omroepsters. Andrea Croonenberghs, Geena Lisa Peeters, Eva Daeleman en Saartje Vandendriessche namen gezamenlijk afscheid van de kijkers.

VTM, VT4, VijfTV en Kanaal 2 stopten al in een eerder stadium met de omroepers/omroepsters.

NIR / BRT / BRTN / VRT (publiek)[bewerken | brontekst bewerken]

Overzicht op alfabetische volgorde

VTM (commercieel)[bewerken | brontekst bewerken]

VT4 (commercieel)[bewerken | brontekst bewerken]

VIJFtv (commercieel)[bewerken | brontekst bewerken]

Kanaal 2 (commercieel)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een deel van de tekst onder het kopje 'Geschiedenis Nederland' in deze of een eerdere versie van het artikel, is in bewerkte vorm overgenomen van het artikel Overzicht Omroepers per zendgemachtigde op Beeld en Geluidwiki, welke tekst geschreven is door Beeld en Geluidwiki-vrijwilligers Bvspall en Renekoenders, en beschikbaar is onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding 3.0.