Marlboro Flashbacks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Marlboro Flashbacks Tour was een muziektournee waarbij bekende Nederlandse bands nummers van andere bekende artiesten speelden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Marlboro Flashbacks werd georganiseerd door Marlboro, dat op deze manier reclame in de muziekbranche maakte. Door niet direct reclame te maken maar slechts hun naam te ontlenen aan het evenement ontdoken ze de toenmalige regels op tabaksreclame. De slagzin van de tournees was "Small Places, Big Music", wat inhield dat ze grotere artiesten lieten spelen in kleine clubs en cafés.

De deelnemende uitgaansgelegenheden waren onder andere Stairway to Heaven in Utrecht, Clinique in Maastricht, Café Bolle in Tilburg, De Spieghel/D'Ubée in Groningen, Le Monde in Enschede, Café Bachus/Al Hambra in Leiden, Plaza Cafe in Arnhem en Plan C in Rotterdam. De tournee werd steevast afgesloten met een optreden in Paradiso Amsterdam.

In de eerste jaren werden veelal gevestigde artiesten gevraagd om een flashback te verzorgen. Later werden dat meer en meer opkomende bands. De meeste bands kozen ervoor een belangrijke inspiratiebron van zichzelf te vertolken. Meestal brachten de artiesten een ode aan een enkele andere artiest, soms kozen bands ervoor om een ander thema te kiezen. Zo bracht The Scene nummers uit het jaar 1978, het jaar dat de band opgericht was. Een tournee bestond meestal uit slechts acht optredens. Op 29 december 1999 werd er eenmalig een Flashbacks-festival georganiseerd in Paradiso. Dit was een eenmalig concert, waarbij verschillende artiesten optraden.

Naast de tournee bracht Marlboro ook een muziekblad uit onder de titel Backstage. Hierin stonden interviews met de deelnemende artiesten, alsmede algemeen popnieuws. De slotoptredens van de tournees werden rechtstreeks uitgezonden op de radio door KinkFM en, later in ingekorte vorm, op televisie door Net5. Diverse artiesten brachten ook livealbums uit van een van hun Flashback-concerten.

In 2002 werd de reclame voor tabaksproducten nog meer aan banden gelegd. De laatste concerten werden daarom gegeven onder de naam Flashbacks, maar wel nog duidelijk in de stijl van Marlboro. Hierna trok de sigarettenfabrikant de stekker uit het project.[1]

Deelnemende artiesten[bewerken | brontekst bewerken]

1996[bewerken | brontekst bewerken]

1997[bewerken | brontekst bewerken]

1998[bewerken | brontekst bewerken]

1999[bewerken | brontekst bewerken]

Slotconcert 1999[bewerken | brontekst bewerken]

2000[bewerken | brontekst bewerken]

2001[bewerken | brontekst bewerken]

2002[bewerken | brontekst bewerken]