Miep Gies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Miep Gies
Miep Gies (1987)
Miep Gies (1987)
Algemene informatie
Volledige naam Hermine Gies-Santrouschitz
Geboren Wenen (Oostenrijk-Hongarije), 15 februari 1909
Overleden Hoorn, 11 januari 2010
Website http://www.miepgies.nl/
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Hermine (Miep) Gies-Santrouschitz (Wenen (Oostenrijk-Hongarije), 15 februari 1909Hoorn, 11 januari 2010) is bekend geworden als de helpster van de onderduikers in het Achterhuis in de Tweede Wereldoorlog en de redster van het dagboek van Anne Frank.

Biografie[bewerken]

Miep Gies werd in december 1920 op 11-jarige leeftijd geadopteerd door de familie Nieuwenburg uit Leiden - die later verhuisde naar Amsterdam - als een van de duizenden, veelal ondervoede, Oostenrijkse kinderen die in het kader van een landelijke actie voor enige tijd naar Nederland gehaald werden om aan te kunnen sterken. Daar groeide ze verder op en op 24-jarige leeftijd vond ze er werk bij "Opekta", een bedrijf van Otto Frank, de vader van Anne Frank. Zij trouwde op 16 juli 1941 met Jan Gies. Ze kregen één zoon, Paul Gies (geboren op 13 juli 1950).

Wegens haar verdiensten ontving zij diverse onderscheidingen in Nederland, Duitsland en Israël, waaronder in 1971 met een Rechtvaardige onder de Volkeren (Yad Vashem).[1]

Haar man overleed in 1993. Ze trad de laatste jaren van haar leven niet meer op in het openbaar of voor televisiecamera's, maar opende nog wel in eigen beheer, niet lang voor haar dood, een website waarop ze haar visie op de gebeurtenissen uit die tijd weergeeft. In 2009 vierde zij in besloten kring haar 100e verjaardag. Via het Anne Frank Huis werd bekendgemaakt dat zij in een redelijk goede gezondheid verkeerde en betrokken bleef bij de herdenking van Anne Frank en de verspreiding van "de boodschap van haar verhaal". Later maakte Gies via het Anne Frank Huis bekend dat ze niet bang was als ze kwam te overlijden. "Ik heb vrede als het nu eindigt. Alles gaat langzamer. Iedere dag is hetzelfde. Ik wil zo graag nog van alles kunnen doen, maar ik kan niet meer." Miep Gies overleed na een kort ziekbed op 11 januari 2010. Ze werd bijna 101 jaar oud.

Anne Frank[bewerken]

Toen Otto Frank aan Gies kenbaar maakte dat hij en zijn gezin moesten onderduiken, was Gies direct bereid om hen tijdens de onderduik te voorzien van eten en nieuws. Van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 vormde Gies samen met Johannes Kleiman, Victor Kugler, Bep Voskuijl, Jan Gies en Johan Voskuijl een team van helpers van acht joodse onderduikers in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. In hetzelfde pand was aan de voorzijde het kantoor van Otto Frank gevestigd, waar Miep als secretaresse werkte. Op 18 december 1941 verdween Otto Frank uit de directie van zijn firma Travies & Co. Zijn andere firma, Pectalon, waar natuurlijke specerijen werden vervaardigd, werd omgedoopt tot N.V. Handelsvereeniging Gies & Co, waardoor ze een neutrale firma werd. Hun producten kreeg de naam Gisco mee.

Na het verraad en het wegvoeren van de onderduikers zorgden Gies en haar collega Bep ervoor dat het dagboek van de jongste van de onderduikers, Anne Frank, uit Duitse handen bleef. Gies bewaarde Annes schrijfsels ongelezen in een lade van haar bureau en gaf ze na de oorlog aan Annes vader, die als enige van de acht de concentratiekampen overleefde. Hij zorgde ervoor dat Annes erfenis in 1947 werd uitgegeven onder de titel Het Achterhuis.

Gies kende de zusjes Anne en Margot al van zeer jongs af aan. Ze herinnerde zich Anne als een leergierige kleuter met pretoogjes, die graag sprak, maar direct vol aandacht was als iemand haar aansprak of iets vertelde.

Planetoïde[bewerken]

1rightarrow blue.svg Miepgies (planetoïde)

In oktober 2009 maakte de Internationale Astronomische Unie bekend dat een planetoïde naar Miep Gies vernoemd werd.[2] Het betreft een in 1972 ontdekte planetoïde die zich op een afstand van 327 miljoen tot 441 miljoen kilometer van de zon beweegt, tussen de planeten Mars en Jupiter. 'Miepgies' heeft een doorsnee van naar schatting zeven kilometer en bestaat voornamelijk uit rotsachtige materie.

Bronnen, noten en/of referenties