Pico (Azoren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pico
Eiland van Portugal
Pico-pos.png
Locatie
Land Portugal
Eilandengroep Azoren
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 38° 28' NB, 28° 22' WL
Algemeen
Oppervlakte 447 km²
Inwoners (2007) 15.761
Hoofdplaats Madalena
Lengte 46,23 km
Breedte 15,78 km
Hoogste punt Ponta do Pico (2351 m)
Detailkaart
Pico Island, Azores.png
Foto's
Pico gezien vanaf Faial
Pico gezien vanaf Faial
binnenland van Pico
binnenland van Pico
Landschap van de wijncultuur op het eiland Pico
Werelderfgoed cultuur
Land Vlag van Portugal Portugal
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria iii, v
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1117
Inschrijving 2004 (28e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Pico is een van de vulkaaneilanden van de Azoren. Het is het op een na grootste eiland van de archipel.

De vulkaan van het eiland Pico heeft een hoogte van 2351 meter en is daarmee niet alleen de hoogste berg van de Azoren en van het moederland Portugal, maar tegelijk van de hele Mid-Atlantische rug. Hij verklaart ook de naam van het eiland, die 'bergpiek' betekent. De krater van de vulkaan Pico heeft een diameter van 700 meter en een diepte van 30 meter. De top van de vulkaan wordt gevormd door een kleinere berg met een hoogte van 100 meter, deze wordt in het Portugees Pico Pequeno of Piquinho (Picootje) genoemd. Het langwerpige eiland Pico heeft een lengte van 42 kilometer, is 15,2 kilometer breed en heeft een totale oppervlakte van 447 km². Een plateau met kleinere vulkanen en gestolde lava vormt steile kliffen in het lagere oostelijke deel van het eiland.

Geschiedenis[bewerken]

Nadat er in de eerste helft van de 15de eeuw vee aan land was gebracht, begonnen Noord-Portugezen in 1460 de eerste nederzetting te bouwen. De eerste kapitein ofwel edelman was Alvaro de Ornelas, die het eiland niet echt belangrijk vond waardoor het werd ingelijfd als gebiedsdeel van Faial. Al snel was het eerste dorp gesticht, Lajes do Pico, gevolgd door São Roque do Pico in 1542. De bewoners hielden zich bezig met het verbouwen van tarwe en op kleine schaal met het verbouwen van de wede voor de verfstof (Indigo-blauw) die werd geëxporteerd naar Vlaanderen. Maar de Vlamingen hadden toch meer interesse in verfstoffen van Faial. De bewoners van Pico begonnen met het verbouwen van druiven voor wijn en gingen vissen. Eeuwenlang veranderde er niets op het eiland, dat af en toe werd verstoord door een vulkaanuitbarsting vooral in de 18de eeuw. In 1723 kreeg Madalena stadsrechten. Het werd een economische belangrijk stadje, vanwege de haven met een verbinding met het eiland Faial en omdat het de woonplaats was van de vele wijngaardeigenaren uit de regio, die al veel wijn produceerde. Door hard werken werden de lavabedden veranderd in boom- en wijngaarden. De Verdelhowijn van Pico genoot gedurende tweehonderd jaar internationale faam. De wijn werd hoog gewaardeerd in vele landen waaronder Engeland, Amerika en Rusland, waar hij zelfs door de tsaar werd gedronken. Door het arriveren van de Druifluis en de Echte meeldauw schimmel van werden zo goed als alle wijngaarden in de 19de eeuw verwoest[1]. Het herstel ging langzaam, men moest beginnen met het kweken van nieuwe stekjes. Door de aanwezigheid van Amerikaanse walvisvaarders in de wateren van de Azoren werd een nieuwe activiteit geïntroduceerd op Pico in de 18de eeuw. Jagen op potvissen was jaren lang een belangrijke bron van inkomsten voor het eiland. Tegenwoordig is Pico economisch goed ontwikkeld, voornamelijk na de bouw van een nieuwe haven en een vliegveld.

Werelderfgoed[bewerken]

987 hectare van het wijngaardenlandschap van Pico staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De wijngaarden bestaan uit duizenden kleine rechthoekige stukjes land, die ommuurd zijn. De muren lopen parallel aan de rotskust en beschermen de wijnranken tegen de wind en het zeewater. Al in de 15e eeuw begonnen de eerste kolonisten in moeilijke omgevingsomstandigheden met deze manier van wijnbouw, die vroeger veel meer voorkwam. Op Pico is dit landschap bewaard gebleven.

Cultuur[bewerken]

Heilige Maria Magdalena festival is een religieus en profaan evenement om de gemeentelijke beschermheilige te eren. Er zijn muziekoptreden, sport- en culturele activiteiten. Het festival is in gemeente Madalena tussen 20 tot 23 juli.

De Walvisvangst week is een evenement dat mensen laat terug kijken naar de walvisvangst, dat vele jaren een van de meest belangrijke economische activiteit was op de Azoren. Het is een eerbetoon voor iedereen die daaraan heeft deelgenomen. Het festival is in gemeente Lajes do Pico tussen 20 en 26 augustus.

Het Bom Jesus Milagroso festival is een religieus evenement met grote betekenis, op de eilanden in het midden van de archipel en in het dorp São Mateus do Pico. Tijdens een periode van drie dagen, wordt het beeld van “Senhor do Bom Jesus Milagroso” door miljoenen mensen, pelgrims die allemaal naar dit dorp gaan, geëerd. Mensen komen van alle eilanden, ook vele emigranten komen hiervoor terug. Het festival is in de gemeenten São Mateus en Madalena op 6 augustus.

Het festival voor De Heilige Geest wordt op alle eilanden van de Azoren gevierd en verschilt van eiland tot eiland en van dorp tot dorp. Elk eiland, elk dorpje heeft zijn eigen kapel, de zogenaamde “Império” met zijn eigen broederschap. Deze festiviteiten zijn de meest karakteristieken van deze eilandbevolking. Vanaf mei tot september, met de speciale nadruk op de zevende zondag na Pasen.


Voetnoten