Portaal:Nederlandse Publieke Omroep/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Nederlandse Publieke Omroep. Voor elke maand van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze maand

De Omroepvereniging TROS is een Nederlandse omroep, die deel uitmaakt van de Publieke Omroep. TROS was aanvankelijk een afkorting van Televisie & Radio Omroep Stichting, maar vanwege de regelgeving in het publieke bestel heeft de omroep uiteindelijk de vereniging als rechtsvorm gekozen.

In het verzuilde omroepbestel, waarin de deelnemers allen in de jaren twintig waren ontstaan, was de komst van de TROS als een steen in de vijver. De nieuwe omroep ging niet uit van godsdienstige of politieke beginselen, en wilde alleen de programma's brengen die de kijkers wilden zien.

De kijkers wilden vooral Amerikaanse series en luchtige programma's zien, dat bleek al spoedig. En ook de oude omroepen gingen uit lijfsbehoud meer Amerikaanse series en luchtige programma's in hun programmering stoppen. Dit verschijnsel werd al snel vertrossing genoemd.

Ga naar maand

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni

Juli - Augustus - September - Oktober - November - December


Januari
VPRO Gids

Omroepvereniging VPRO is een Nederlandse publieke omroeporganisatie, opgericht op 29 mei 1926. De naam V.P.R.O. was oorspronkelijk de afkorting van Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep. De omroep had het vooral in de beginjaren moeilijk, als laatste opgericht van de oorspronkelijke omroepers in de beginperiode, waarin het niet veel zendtijd kreeg en regelmatig moest wisselen van zender. Pas na het Zendtijdbesluit van 1930 kreeg de VPRO een vaste plaats in het Hilversums bestel. Aan het einde van de jaren 60 vond echter een cultuuromslag plaats die resulteerde in een 'paleisrevolutie': een nieuwe generatie programmamakers wist op de ledenvergadering een statutenwijziging te bewerkstelligen, die tot gevolg had dat bij de VPRO voortaan niet meer de dominees aan het roer stonden, maar vertegenwoordigers van de flowerpowergeneratie.


[bewerk]

Februari
Omroep MAX is een Nederlandse publieke omroep. De omroep werd in het najaar van 2002 door Jan Slagter opgericht en wist uiteindelijk voldoende leden te werven om daadwerkelijk te kunnen uitzenden. De omroep startte met uitzenden op zaterdag 3 september 2005 op zowel radio en televisie.

De omroepvereniging voor mensen van 50 jaar en ouder leverde in 2004 haar beleidsplan in bij het Commissariaat voor de Media. Men wilde kwalitatief hoogwaardige programma’s maken gericht op informatie, cultuur, verstrooiing en educatie en op integratie van zowel ouderen in de samenleving als, vanuit de levenservaring van rijpere mensen, van jongeren en allochtonen. Er waren op dat moment geen programma’s specifiek gemaakt voor vijftigplussers en volgens MAX baseren de bestaande publieke omroepen zich nog steeds op de achterhaalde waarneming dat mensen van boven de 50 minder actief en minder productief zijn.

In 2008 startte MAX met een grootscheepse ledenwerfcampagne. Zij moest voor 1 april 2009 minimaal 150.000 leden hebben om te mogen blijven uitzenden. Op die datum maakte Jan Slagter bekend dat MAX op dat moment 240.192 leden had.


[bewerk]

Maart
BVN (het Beste van Vlaanderen en Nederland) is de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. BVN zendt geen anderstalige programma's of films uit, enkel Nederlandstalige producties van de Vlaamse en Nederlandse publieke omroepen.

In 1996 startte Radio Nederland Wereldomroep met Nederlandstalige televisie onder de naam 'Zomer TV' (de voorloper van BVN) voor kijkers in Europa, in samenwerking met de Publieke Omroep. Na deze succesvolle start en een vervolg als 'Wereldomroep TV' werd in 1998 het huidige BVN opgericht: een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Publieke Omroep, de Vlaamse VRT en Radio Nederland Wereldomroep.

BVN selecteert elke dag uit het aanbod van deze omroepen de beste Nederlandstalige programma's. Het accent ligt op nieuws en achtergrondinformatie. Inmiddels is BVN uitgegroeid tot een televisiezender die over de hele wereld te ontvangen is. Wereldwijd bereikt BVN gemiddeld zo'n 700 000 kijkers per week.


[bewerk]

April

De Algemene Vereniging Radio Omroep, afgekort AVRO, is een Nederlandse omroeporganisatie. De huidige AVRO werd opgericht eind 1927, maar de wortels reiken tot begin jaren twintig. Het is van oudsher een onafhankelijke mediaorganisatie, zonder binding met een religie of politieke groepering. Maar anderen beweren dat de AVRO van oorsprong van liberale grondslag is.

De omroep geeft drie omroepbladen uit: Televizier, TV Film en de Avrobode. Jaarlijks reikt de omroep de Gouden Televizier-Ring en de Gouden RadioRing uit.

Enkele programma's van de AVRO worden verdeeld in programmacategorieën.


[bewerk]

Mei

De Omroepvereniging TROS is een Nederlandse omroep, die deel uitmaakt van de Publieke Omroep. TROS was aanvankelijk een afkorting van Televisie & Radio Omroep Stichting, maar vanwege de regelgeving in het publieke bestel heeft de omroep uiteindelijk de vereniging als rechtsvorm gekozen.

In het verzuilde omroepbestel, waarin de deelnemers allen in de jaren twintig waren ontstaan, was de komst van de TROS als een steen in de vijver. De nieuwe omroep ging niet uit van godsdienstige of politieke beginselen, en wilde alleen de programma's brengen die de kijkers wilden zien.

De kijkers wilden vooral Amerikaanse series en luchtige programma's zien, dat bleek al spoedig. En ook de oude omroepen gingen uit lijfsbehoud meer Amerikaanse series en luchtige programma's in hun programmering stoppen. Dit verschijnsel werd al snel vertrossing genoemd.


[bewerk]

Juni

Lingo is een televisieprogramma. Hierbij gaat het om een woordspel dat een combinatie is van Mastermind en Bingo. Twee teams van twee mensen gaan met elkaar de strijd aan.

In 1987 kwam het programma voor het eerst op de buis. Het spel is bedacht door de Amerikaan Ralph Andrews die het spel in de Verenigde Staten en Canada zag floppen. Harry de Winter kocht de rechten en haalde het spel naar Nederland, waar het wel een succes werd. Met het geld dat hij verdiende bij Lingo is hij zijn eigen televisiebedrijf begonnen.

François Boulangé was 35 jaar toen hij in 1989 eindredacteur werd van het programma. Hij zegt dat het in Nederland veel beter bekeken wordt, doordat Nederland een 'puzzelland' is en doordat er in Amerika strengere regels waren. Zo mochten de kandidaten niet zelf een bal graaien. In Nederland mocht en mag dit wel.


[bewerk]

Juli

Nederland 3 is een van de drie televisiezenders van de Nederlandse Publieke Omroep. De officiële start van de zender was op 4 april 1988.

De eerste experimentele uitzendingen van Nederland 3 begonnen op 13 februari 1988 om 19.12 uur en waren in een deel van het land te ontvangen. De NOS zond toen gedurende ruim 2 weken live uit vanaf de Olympische Winterspelen in Calgary.

Overdag wordt van 06:50 tot 19:30 uur op Nederland 3 de kinderprogrammering van de NPO uitgezonden onder de namen Z@ppelin en Z@PP. Hierbinnen worden ook de Schooltv-programma voor peuters, kleuters en schoolkinderen op het basisonderwijs gerekend.


[bewerk]

Augustus
LLiNK was een Nederlandse publieke omroep. De omroep besteedde aandacht aan onderwerpen op het gebied van economie en ecologie, de rechten van mens en dier en aan de tegenstelling tussen welvaart en armoede in de wereld. Zij maakte daarbij gebruik van diverse media (internet, radio, televisie) en wilde zo een 'dialoog' aangaan met haar lezers, kijkers en luisteraars. LLiNK kreeg per jaar 7 miljoen euro van de NPO, voor het maken van onder meer 100 uur televisie en 450 uur radio. Na langdurig financieel wanbeleid ging de stekker eruit. LLiNK zond voor het laatst uit in augustus 2010.

Op 19 februari 2009 vroeg LLiNK uitstel van betaling aan. Dit was een primeur voor een publieke omroep. Ook gaf het Commissariaat voor de Media de NPO opdracht te stoppen met het financieren van de omroep, totdat er meer duidelijk was over de financiële situatie van de omroep


[bewerk]

September

De Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON) is een Nederlandse omroep die namens zeven kerkgenootschappen de uitzendingen op televisie en radio verzorgt. Daarnaast biedt de IKON andere diensten aan: zoals Teletekst, de IKON-krant, het IKON-pastoraat en Internet. In de zendtijd van de IKON zamelen de Wilde Ganzen geld in voor projecten in de Derde Wereld. Sinds augustus 2010 worden er 'vergaande gesprekken' gevoerd met de KRO, NCRV en RKK over een mogelijke fusie tot een grote confessionele omroep.

IKON-journalisten waren vaak actief in gevaarlijke oorlogsgebieden. Op 17 maart 1982 werden vier IKON-journalisten vermoord in El Salvador: Koos Koster (correspondent), Jan Kuiper (redacteur), Joop Willemse (camera) en Hans ter Laag (geluid).


[bewerk]

Oktober

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) is het samenwerkings- en coördinatieorgaan van de Nederlandse Publieke Omroep voor de uitvoering van de publieke mediaopdracht op landelijk niveau. Tevens is zij wettelijk verantwoordelijk voor een aantal radio-, televisie-, teletekst- en internettaken.

De NOS-programma's vloeien voort uit de wettelijke taak van de NOS, die is vastgelegd in de Mediawet, waarin staat dat de NOS programma's moet maken die zich bij uitstek lenen voor gezamenlijke verzorging. Hiertoe behoren programma's met een hoge frequentie en een vaste regelmaat, met een algemeen dienstverlenend karakter of die met een doelmatiger inzet van omroepmiddelen beter gezamenlijk tot stand kunnen worden gebracht. In het Mediabesluit worden deze programma's verder uitgewerkt, waarbij onder andere de dagelijkse nieuwsvoorziening, de parlementaire verslaggeving, de verslaggeving van nationale feest- en gedenkdagen en de actuele sportverslaggeving worden genoemd.

Zo'n zevenhonderd journalisten en andere medewerkers verzorgen de (dagelijkse) uitzendingen van het NOS Journaal (op radio en televisie), het NOS Jeugdjournaal, NOS Studio Sport, NOS Den Haag Vandaag, NOS Langs de Lijn, NOS Met het Oog op Morgen, het NOS Radio 1 Journaal, NOS op 3 en diverse nieuws- en sportevenementen.


[bewerk]

November
Mooi! Weer De Leeuw was een komisch en positief amusementsprogramma van de Nederlandse Publieke Omroep dat werd uitgezonden op Nederland 1 bij de VARA. Het programma startte in augustus 2005 en werd gepresenteerd door Paul de Leeuw. De show werd vanaf september 2006 opgenomen in Studio Cé te Almere. Daarvoor (2005-2006) werd het programma opgenomen in een studio van United Broadcast Facilities BV in Weesp. In Weesp werd ook het programma Paul's Parenavond opgenomen. Hierin ontving De Leeuw grote gasten zoals Robbie Williams.

Mooi! Weer De Leeuw was qua uitzendtijd de opvolger van Kopspijkers. Het werd op zaterdagavond uitgezonden. Het programma begon als zomeropvuller onder de titel Mooi Weer! De Leeuw. Echter, door het succes werd het programma verlengd tot buiten het zomerseizoen en werd de titel veranderd in Mooi! Weer De Leeuw. In het begin werd het programma live uitgezonden, maar toen Cor Bakker, volgens Pauls woorden, een baan had, werd het programma meestal van tevoren opgenomen. Dit werd meestal op de donderdag voor de uitzending gedaan. Het kwam ook voor dat het op een vrijdag of op de dag zelf werd opgenomen. Naast De Leeuw waren Adje en pianist Cor Bakker en zijn orkest terugkerende elementen in de show.


[bewerk]

December
Radio 2 is een nationale radiozender van de Nederlandse Publieke Omroep. Het station richt zich in eerste instantie op de doelgroep 40 tot en met 54 jaar, maar wordt ook goed beluisterd door de doelgroepen Business-to-Business en boodschappers 25-54 jaar. Er wordt muziek uitgezonden uit de jaren 70 en 80, met aanvullend recentere platen en gouwe ouwe uit de jaren 60. Sinds 2005 werken acht verschillende publieke omroepen samen, namelijk: AVRO, BNN, EO, KRO, NCRV, TROS, VARA en WNL.

Elke omroep kreeg, anders dan tegenwoordig, iedere week een gehele dag ter beschikking om te mogen uitzenden. Deze zogenaamde verticale programmering zorgde voor afwisseling, immers klonk iedere omroep anders.

Veronica zond op woensdag uit, en daar luisterden ook mensen naar die op de andere dagen van de week naar Radio 3 luisterden, omdat op woensdag de EO en de VPRO op die zender waren te horen. Bekende programma's in die tijd waren onder meer Muziek terwijl u werkt (met Hans Mondt), Will wil wel (met Will Luikinga), Adres Onbekend en Van Twaalf tot Twee (met Ted de Braak).


[bewerk]