Santa Maria del Suffragio (Rome)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de Santa Maria del Suffragio in L'Aquila, zie Santa Maria del Suffragio (L'Aquila).
Santa Maria del Suffragio
Santa Maria del Suffragio in de Via Giulia
Plaats Ponte, Rome
Gewijd aan Maria
Coördinaten 41° 54′ NB, 12° 28′ OL
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Santa Maria del Suffragio is een 17e-eeuwse kerk van de Confraternita del Suffragio in het centrum van Rome aan de Via Giulia in de wijk Ponte.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Confraternita del Suffragio (Broederschap die verlichting schenkt aan hen die lijden) was een in 1592 opgerichte Broederschap der Gelovige Zielen in het Vagevuur die gevestigd was naast de San Biagio della Pagnotta. Het doel van de broederschap was om te bidden voor de geesten van de stervenden en reeds gestorvenen. Twee jaar later verleende Paus Clemens VIII canonieke erkenning aan de broederschap. In 1620 verhief Paus Pius V de Broederschap tot een aartsbroederschap (Arciconfraternita).

Nadat de behuizing te krap was geworden, verkreeg de broederschap in 1607 een deel van een onvoltooid gebleven bouwproject dat een door Donato Bramante ontworpen gerechtshof had moeten worden. In 1662 ontwierp Carlo Rainaldi de Santa Maria del Suffragio, die werd voltooid in 1669. De decoraties van het interieur werden voltooid in 1685.

De kerk bezit fresco's van Cesare Mariani (Kroning van de Maagd). De derde kapel aan de rechterzijde heeft een Geboorte van Maria en een Aanbidding door de Koningen (Wijzen) van Giuseppe Chiari. De derde kapel aan de linkerzijde heeft een muurschildering het lijden van Christus door Giovanni Lanfranco.