Basilica di San Vitale (Rome)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Basilica di San Vitale
De Basilica di San Vitale
Plaats Vlag van Italië Rome
Gewijd aan San Vitale
Coördinaten 41° 54′ NB, 12° 29′ OL
Gebouwd in 400
Restauratie(s) 1475
Kerkprovincie
Titulair kardinaal Adam Joseph Maida
Detailkaart
Basilica di San Vitale (Rome)
Basilica di San Vitale
Afbeeldingen
Binnenaanzicht van de San Vitale
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Basilica di San Vitale, voluit de Basilica dei santi Vitale e Compagni martiri in Fovea is een vroegchristelijke kerk in Rome gelegen aan de Via Nazionale. De basiliek is een titelkerk, hierbij wordt de naam Basilica dei santi Vitale, Valeria, Gervasio e Protasio gehanteerd. De compagni van de martelaar Vitalis van Milaan zijn namelijk zijn echtgenote, de martelares Valeria van Milaan, en zijn kinderen, de martelaren Gervasius en Protasius.

De basiliek dateert uit circa 400 en werd in 401 of 402 ingehuldigd door paus Innocentius I. Minstens één grondige restauratie, waarbij het kerkgebouw mogelijk zelfs volledig werd herbouwd, is bekend. Deze werd uitgevoerd in 1475 op vraag van paus Sixtus IV. De portico is waarschijnlijk een van de oudste delen van de kerk en stamt mogelijk nog uit de 5e eeuw. De basiliek bevindt zich meerdere meters onder het straatniveau van de Via Nazionale en wordt bereikt langs een trappengalerij. Dit is nog het antieke straatniveau van de Vicus Longus, de oorspronkelijke straat die hier lag.

In de kerk zijn de muren voorzien van fresco's met afbeeldingen van het martelaarschap, waaronder het "Martelaarschap van Sint Ignatius van Antiochië", waarin een geruïneerd Colosseum staat afgebeeld. De apsis komt nog uit de 5e eeuw en is versierd met een fresco van Andrea Commodi; "De klim naar Golgotha".

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie San Vitale (Rome) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.