Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Santa Maria dei Miracoli
De Santa Maria dei Miracoli (rechts) en Santa Maria in Montesanto (links)
Plaats Rome
Coördinaten 41° 55′ NB, 12° 29′ OL
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Santa Maria dei Miracoli en de Santa Maria in Montesanto zijn twee kerken in Rome.

Ze staan op het Piazza del Popolo, ten zuiden van Aureliaanse Muur, waar de Via del Corso begint. De kerken staan bekend als de ‘’tweelingkerken’’ omdat ze vrijwel dezelfde uiterlijke kenmerken bezitten. Toch zijn er minieme verschillen in het ontwerp.

Het plein heeft ook de naam ‘’drietand’’, vanwege de drie straten die er op uitkomen: de Via del Babuino, de Via del Corso en de Via di Ripetta. De Santa Maria in Montesanto staat op de scheiding van de eerste twee, de Santa Maria dei Miracoli op de scheiding van de laatste twee.

De oorsprong van de kerken gaat terug tot in de zeventiende eeuw. Paus Alexander VII gaf opdracht tot een monumentaal ontwerp voor de toegang van de Via del Corso aan architect Carlo Rainaldi. De twee kerken maakten deel uit van het ontwerp. Zij werden gefinancierd door kardinaal Girolamo Gastaldi, wiens wapenschild te zien is in beide kerken.

Santa Maria in Montesanto[bewerken | brontekst bewerken]

Santa Maria in Montesanto is in 1662 gebouwd op de plaats van een kerk met dezelfde naam en werd in 1675 voltooid. Later werd het gebouw nog herzien door Gian Lorenzo Bernini. In de achttiende eeuw werd er een klokkentoren aan toegevoegd. Binnenin zijn een twaalfhoekige koepel te bewonderen, en een kapel met een altaarstuk van Carlo Maratta, Maagd met Kind en Heiligen (1687). Op het hoofdaltaar is een schilderij te zien uit de 16e eeuw, Maagd van Montesanto. De heiligenbeelden langs de buitenkant zijn vervaardigd naar een ontwerp van Bernini.

Santa Maria dei Miracoli[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van Santa Maria dei Miracoli begon in 1675 en eindigde in 1681. De kerk bezit een prachtige achttiende-eeuwse klokkentoren van de hand van Girolamo Theodoli en een achthoekige koepel. De prachtige afwerking van de decoratie is van de hand van Antonio Raggi, een leerling van Bernini. De monumenten binnen zijn gemaakt door Carlo Fontana, die ook de koepel en de kroonluchter ontwierp.