San Luigi dei Francesi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
San Luigi dei Francesi
San Luigi dei Francesi, façade
Plaats Rome
Gewijd aan Lodewijk de Heilige
Coördinaten 41° 54′ NB, 12° 28′ OL
Gebouwd in 1518-1589
Architectuur
Architect(en) Domenico Fontana
en Giacomo della Porta
Bouwmateriaal façade uit travertijn
Kerkprovincie
Titulair kardinaal Mgr. André Vingt-Trois
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De San Luigi dei Francesi (Nederlands: H. Lodewijk van de Fransen) is een basiliek te Rome, en de kerk van de Franse gemeenschap in Italië. Ze staat naast het Palazzo Madama, de zetel van de Italiaanse Senaat in de wijk Campus Martius. In het fronton van de kerk prijkt het Franse wapenschild dat werd vervaardigd door Nicolas Mostaert.

De kerk is een titelkerk sinds 7 juni 1967, ingesteld door paus Paulus VI. De titelkardinaal is sinds 2007 Mgr. André Vingt-Trois. De titularis van de kerk is traditioneel de aartsbisschop van Parijs. Wanneer evenwel een kardinaal het emeritaat opneemt, blijft hij kardinaal en titulair bisschop in het bisdom Rome, met behoud van de titelkerk. Maar intussen is er wel al een andere aartsbisschop actief die mogelijk kardinaal wordt gecreëerd voor zijn voorganger overleden is. Doordat de verschillende aartsbisschoppen van Parijs recent het emeritaat opnamen, is dus de toewijzing aan deze kerk al enkele malen later dan de oorspronkelijke kardinaalscreatie gebeurd en kregen de betrokkenen eerst een andere titelkerk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De San Luigi dei Francesi werd gebouwd in de 16e eeuw, op initiatief van kardinaal Julius de Medici, die later gekozen werd tot paus onder de naam Clemens VII. De bouw van de kerk begon in 1518, en ze werd ingewijd in 1589. Architecten waren o.a. Domenico Fontana en Giacomo della Porta. De naam ontleent ze aan Lodewijk de Heilige, die in Frankrijk regeerde van 1226 tot 1270 als Lodewijk IX. Deze koning werd in 1296 heilig verklaard.

Interieur van de kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De San Luigi dei Francesi is een driebeukige kerk, met talrijke zijkapellen. Het front van de kerk is gebouwd in travertijn, een veelgebruikte steensoort in Rome. Veel kunstenaars hebben een bijdrage geleverd aan het interieur van deze kerk, die aan de binnenkant nu vooral een barokke uitstraling kent. Zo maakten Charles-Joseph Natoire in 1756 de plafondschildering “De dood en tenhemelopneming van de Heilige Lodewijk”, Domenichino de schilderingen met het leven van de heilige Cecilia in een van de zijkapellen, en Girolamo Massei het altaarstuk van de H. Sebastiaan.

De Contarelli-kapel[bewerken | brontekst bewerken]

Het belangrijkste schilderwerk in de San Luigi dei Francesi vormt echter het werk van Caravaggio, in de vorm van drie schilderijen in de zogenaamde Contarelli-kapel. Deze kapel, die zich - vanaf de toegangsdeuren gerekend - links achter in de kerk bevindt, werd in de jaren 1597-1602 in opdracht van kardinaal del Monte voorzien van een drietal grootse schilderijen. Del Monte zette daarvoor zijn beschermeling Caravaggio aan het werk. De basis voor de opdracht werd gevormd door de nalatenschap van de Franse kardinaal Mathieu Cointrel (in het Italiaans: Matteo Contarelli), vandaar de thematiek van de schilderijen: scènes uit het leven van Sint-Matteüs. Het altaarstuk wordt gevormd door het schilderij Matteüs en de engel, links daarvan bevindt zich het schilderij De roeping van Matteüs en rechts van het altaar het schilderij Het martelaarschap van Matteüs. Alle drie de werken vormen hoogtepunten in het werk van Caravaggio.

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gozzano, N. et alii: La cappella Contarelli in San Luigi dei Francesi: arte e committenza nella Roma di Caravaggio. Roma, 2005

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Chiesa di San Luigi dei Francesi (Rome) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.