Sik (haargroei)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een sik.

Een sik is een baard gevormd uit een pluk haar op de kin, die lijkt op die van een geit. De sik kende een opleving in de jaren 90, toen een kortgeknipte variant met geïntegreerde snor gepopulariseerd werd door de honkbalspelers, de atleten en de sporthelden uit die tijd.

Zoals de baard wordt de sik het meest aangetroffen in combinatie met een snor. Echter, sinds het begin van de 21e eeuw is dit aan het veranderen, en nieuwe stijlen begonnen aan te slaan. Vaak wordt de sik gedragen bij een ofwel zeer kort kapsel of zelfs een compleet geschoren hoofd.

In satirische fictie is de sik vaak het symbool van de slechte tweelingbroer (evil twin) van een personage. Dit komt misschien door historische weergave van Satan met een sik, en wordt gebruikt in afleveringen zoals Mirror, Mirror van de Originele Star-trekserie. In deze aflevering had Mr. Spock een slecht evenbeeld (evil alternate) in een parallel universum die een sik droeg. Dit wordt vaak geparodieerd, bijvoorbeeld South Park, waarin Cartmans slechte evenbeeld uit een parallel universum precies op hem lijkt, behalve dat hij een sik en een snor draagt.

Sikstijlen[bewerken]

  • Musketier of vliegje - Een kleine, gepunte sik met een Engelse snor (smal, prominent), zoals gedragen door de Franse mousquetaires
  • Vandyck - Een volle sik en snor met opgekrulde uiteinden, zoals gedragen door de 17e-eeuwse Vlaamse schilder, Sir Anthony van Dyck. Volgens modern gebruik, is een Vandyck vaak elke snor-/sikcombinatie.

Bekende sikdragers[bewerken]

Bekende fictieve sikdragers[bewerken]


Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • Goatee.org - organisatie gewijd aan de sik (site in Engels)