Slag bij de Singels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eerste Engelse Oorlog

Dover · Plymouth · De Hoofden · De Singels · Driedaagse Zeeslag · Livorno · Nieuwpoort · Ter Heijde

De Slag bij de Singels, in Engeland bekend als de Battle of Dungeness, was een zeeslag tijdens de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog, uitgevochten op 10 december 1652 bij de kaap van Dungeness en de Shingles in Kent.

In oktober 1652 nam de regering van het Engelse Gemenebest verkeerdelijk aan dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bijna verslagen was na de Slag bij de Hoofden. Twintig schepen werden hierna weggestuurd naar de Middellandse Zee. Dit zorgde er echter voor dat de Engelsen te weinig schepen in hun eigen wateren hadden om hun eigen gebied te verdedigen. Ondertussen waren de Nederlanders hun vloot in een enorm tempo aan het uitbreiden.

Op 1 december 1652 escorteerde admiraal Maarten Tromp van Hellevoetsluis met 88 schepen en 5 branders een enorm konvooi naar Indië. Nadat het konvooi veilig door Het Kanaal geraakt was ging Tromp op zoek naar de Engelsen, die hij tegenkwam op 9 december 1652. Hij ontmoette een vloot van 42 schepen onder het bevel van Robert Blake. Slecht weer zorgde echter dat het gevecht werd uitgesteld naar 15:00 uur de volgende dag, waar de twee vloten bij de kaap van Dungeness elkaar te lijf gingen.

Tegen de avond hadden de Nederlanders vier schepen tot zinken gebracht, twee geënterd en verschillende beschadigd. Blake trok zich terug toen de duisternis inviel.

De overwinning gaf de Nederlanders controle over Het Kanaal. Volgens een legende zou Tromp een bezem aan zijn mast hebben gebonden om te tonen dat hij de zee van zijn vijanden had schoongeveegd.

Het gevecht toonde niet alleen aan dat de Nederlanders nog verre van verslagen waren, maar bewees ook dat huurlingen, die hun schepen niet al te graag in gevaar wilden brengen, niet te vertrouwen waren tijdens een zeeslag.

Blake herstelde zijn vloot tijdens de winter, en veranderde zijn tactieken. Tegen februari 1653 waren de Engelsen klaar om de Nederlandse controle over de wereldzeeën opnieuw uit te dagen, wat leidde tot de Driedaagse Zeeslag bij Portland.

Portal.svg Portaal Marine