Southern rock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Southern rock is een muziekstijl die erg populair was in de jaren zeventig en daarna een grote schare fans behield. Deze vorm van rock is ontstaan uit rock-'n-roll en blues, met een beetje invloed vanuit de country en folk, en is in het algemeen geconcentreerd rond elektrische gitaar en zang.

Geschiedenis[bewerken]

Jaren zestig en zeventig[bewerken]

Southern rock was in de jaren zestig en zeventig de term die gebruikt wordt om de muziek te omschrijven die gemaakt werd door The Allman Brothers Band en Lynyrd Skynyrd. Oorspronkelijk vonden de bands zelf dat ze bluesrock-bands waren. Typerend voor de muziek was de slide-gitaar en het jam-karakter van de muziek.

Ed King van Lynyrd Skynyrd zei dat, met de komst van Molly Hatchet (ca 1977), het genre dood was.

Voorbeelden:

Jaren tachtig[bewerken]

Southern rock uit de jaren tachtig was eigenlijk niet meer dan stadion-rock. En de bands namen meer een southern imago aan, in plaats van de muziekstijl ook echt te spelen.

Voorbeelden:

Jaren negentig tot heden[bewerken]

Vanaf de jaren negentig, mede dankzij de opkomst van stonerrock en grunge, raakt jamband muziek weer in de mode en ook originele southern rock.

Oude bands als The Allman Brothers, Hydra en Lynyrd Skynyrd maakten weer platen en toerden vaak. Ook kwamen er veel nieuwe acts, die zelfs uiterst succesvol bleken. Met als meest recente voorbeeld Kings Of Leon.

Voorbeelden: