Sander Lantinga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jc kortekaas apotheker (overleg | bijdragen) op 15 feb 2011 om 21:09.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sander Lantinga
Sander Lantinga (rechts) samen met zijn cameraploeg voor Try Before You Die
Volledige naam Sander Lantinga
Bijnaam De Lant
Geboren 27 september 1976
Land Nederland
Bekend van Coen en Sander Show
Try Before You Die
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Sander Lantinga (Berkhout, 27 september 1976) is een Nederlands programmamaker bij BNN en radio-dj op 3FM.

Biografie

Na de School of Media in Zwolle ging Lantinga bij MTV werken, eerst als redacteur en daarna als vj. Hij werd bekend doordat hij maandenlang met een papieren zak over zijn hoofd het programma presenteerde. Voor het programma Summer of Love op MTV reisde Sander de hele wereld over en maakte ook nachtprogramma's voor 3FM.

3FM

In september 2004 maakte Lantinga de overstap van MTV naar de NPS om dagelijks de SanderSjow te presenteren. Voor dit programma kreeg hij in 2005 de Marconi Award voor aanstormend radiotalent.
Na een jaar van het presenteren van de SanderSjow, wilde hij terug op de televisie en maakte daarom in september 2005 de overstap naar BNN waar hij televisie- en radioprogramma's ging presenteren. Dit betekende echter wel dat de SanderSjow kwam te vervallen, maar hij bleef wel op vrijdagavond samen met zijn collega bij 3FM Coen Swijnenberg Lantinga & Swijnenberg presenteren. In het radioprogramma Wout! op 3FM kreeg hij een eigen rubriek; De Helpdesk, wat eerst onderdeel was van zijn de SanderSjow.

Lantinga was te zien als SuperSander in BNN University, deed seksexperimenten voor Spuiten & Slikken en presenteerde de Nederlandse versie van Top of the Pops.

Op 4 juli 2006 gingen beelden van hem de wereld over, toen hij de tenniswedstrijd op Wimbledon tussen Maria Sjarapova en Jelena Dementjeva verstoorde door naakt het centercourt te betreden. Deze actie maakte deel uit van het nieuwe seizoen van het BNN-programma Try Before You Die. Na enige tijd door de Londense politie te zijn verhoord werd hij heengezonden met een levenslang toegangsverbod voor Wimbledon.
Voor datzelfde programma kwam Lantinga nog eens in het nieuws. Lantinga wilde gewichtloosheid ervaren en vloog daarvoor naar Amerika. Voordat hij aan het experiment begon, nam hij een scopolamine bevattende capsule in om zijn maaginhoud binnen te houden. Alleen deugde het pilletje niet. Het Regionaal Medisch Tuchtcollege te Amsterdam veroordeelde op 13 augustus 2008 de bereidend apotheker omdat er 10 maal de normale dosis scopolamine in de capsule zat. Daardoor gingen Lantinga en zijn team hallucineren en raakten zij in een bad trip die bijna drie dagen duurde. Volgens doktoren heeft Lantinga geluk gehad door in een goede conditie te zijn, anders had het zijn dood kunnen worden.[1]

Sinds september 2006 is hij teruggekeerd op 3FM door samen met Coen Swijnenberg iedere middag de Coen en Sander Show te presenteren.

Van 19 tot 24 december 2006 zat Lantinga voor de 3FM actie Serious Request in het 'glazen huis' op de Neude in Utrecht om daar donaties te werven en non-stop radio te maken. Hij bewoonde het huis samen met 3FM-collega's Giel Beelen en Gerard Ekdom. Dat jaar werd er geld ingezameld voor slachtoffers van landmijnen.

In januari 2007 was Sander te zien in het televisieprogramma Wie is de Mol? bij de AVRO. Hij was echter maar één aflevering te zien, omdat hij als eerste afviel.

In 2008 deed hij mee aan Ranking the Stars, een programma van BNN. In oktober 2008 won hij, samen met Coen Swijnenberg, De Gouden RadioRing voor het beste radioprogramma (de Coen en Sander Show).

Op 25 februari 2010 maakte Sander in de Coen en Sander Show bekend te gaan trouwen met zijn vriendin Tessel van der Lugt, die hij op vakantie in Nieuw-Zeeland ten huwelijk had gevraagd.

Zie ook

Externe link

Voetnoot