Station Waddinxveen Triangel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Station Waddinxveen Coenecoop)
    Waddinxveen Triangel   
Station Waddinxveen Triangel net na de opening.
Afkorting Wadt
Opening 15 februari 2018
Perrons 1
Perronsporen 1 (Sporenschema)
Spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn
Vervoerder(s) NS
Reizigers 751 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Waddinxveen
Coördinaten 52° 01′ 37″ NB, 4° 38′ 57″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Waddinxveen Triangel (Randstad)
Station Waddinxveen Triangel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Waddinxveen Triangel is een spoorweghalte aan de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn in Waddinxveen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plannen voor de bouw van een station in het zuiden van Waddinxveen stammen uit de jaren 90 van de twintigste eeuw, toen de ideeën rond de RijnGouwelijn in plannen werden vormgegeven. Volgens dit plan zouden tramtreinen de treindienst op de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn overnemen en daarna doorrijden naar Leiden en de Noordzeekust in Katwijk en Noordwijk. Hierbij zouden nieuwe haltes gebouwd worden, waaronder de halte Waddinxveen Coenecoop op de locatie waar nu station Waddinxveen Triangel ligt. In 2002 werd begonnen met een proef met trams, maar hierin was de bouw van het station niet opgenomen.

Na het schrappen van de RijnGouwelijn in 2012 werd een nieuw, uitgekleed plan ontwikkeld: het HOV-net Zuid-Holland Noord. Hierin werd de bouw van het station opnieuw opgenomen, nu met de naam Waddinxveen Triangel, naar een dan nieuw te bouwen woonwijk bij het station.[2]

De bouwwerkzaamheden begonnen in 2017. In iets meer dan een jaar tijd heeft aannemer Gebr. De Koning in opdracht van ProRail het station en een fiets- en voetgangerstunnel gebouwd. Het stationsplein met een grote fietsenstalling, parkeerplaatsen en speciale Kiss & Ride-plaatsen is door de gemeente Waddinxveen aangelegd. Vanaf 12 februari 2018 konden reizigers gebruik maken van het station. Op 15 februari 2018 is het station officieel geopend. De lokaal kunstenaar Ruud Kooger heeft een maand later op de wanden van de fiets- en voetgangerstunnel een muurschildering aangebracht met typische Waddinxveense beelden.[3]

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt aan de Parklaan circa 1,5 km ten zuiden van station Waddinxveen en ontsluit de nieuwbouwwijk Triangel en het bedrijventerrein Coenecoop. Het station heeft een grote overdekte fietsenstalling die plaats biedt aan circa 300 fietsen en 15 motorfietsen.

Dienstregeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2024 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
8600 Sprinter (NS) Alphen a/d RijnWaddinxveen TriangelGouda Rijdt onder de formule van R-net. Vormt een kwartierdienst met de serie 8700 (Behalve 's avonds en in het weekend).
8700 Sprinter (NS) Alphen a/d RijnWaddinxveen TriangelGouda Rijdt onder de formule van R-net. Rijdt niet 's avonds en in het weekend. Vormt een kwartierdienst met de serie 8600.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 695
2020 400
2021 513
2022 751
Zie de categorie Station Waddinxveen Triangel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.