Station Boskoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Boskoop   
Perronopgang van station Boskoop. Links het stationsgebouw.
Afkorting Bsk
Opening 7 oktober 1934
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn
Streekbus(sen) 187
Buurtbus(sen) 728
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Arriva
Reizigers 1.074 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Boskoop
Coördinaten 52° 4′ 37″ NB, 4° 38′ 48″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Boskoop (Randstad)
Station Boskoop
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Boskoop is een spoorweghalte aan de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn in Boskoop. Het station met het bijbehorende stationsgebouw is ontworpen door de Nederlandse architect H.G.J. Schelling. Sinds 2016 is in het stationsgebouw een restaurant gevestigd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Station Boskoop is geopend op 7 oktober 1934. Het station was ten tijde van de opening van economisch belang voor de Boskoopse kwekers, want zij wilden hun producten snel per spoor naar bestemmingen in heel Europa kunnen vervoeren.

Vanaf de jaren 1990 tot 2012 bestonden er vergevorderde plannen om de spoorlijn langs Boskoop om te bouwen tot de RijnGouwelijn, een lightrailverbinding van Gouda via Leiden naar de Noordzeekust (Katwijk / Noordwijk). Dit project vereiste aanpassingen aan de stations, ook in Boskoop. Na een proefperiode werd in 2012 besloten om de plannen voor een RijnGouwelijn te schrappen.

Ter vervanging van de sprinters van NS Reizigers zijn over deze spoorlijn, na aanbesteding, lichtgewichttreinen gaan rijden als onderdeel van het HOV-net Zuid-Holland Noord. Bovendien is in Boskoop een tweede station gebouwd, dat Boskoop Snijdelwijk heet.[2] De doorgaande spitsuurverbinding met Leiden is dan ook per december 2016 verbroken.

In de zomer van 2019 werd station Boskoop opnieuw ingericht. ProRail heeft de hoogte van de perrons aangepast aan het gebruikte type treinstel NS R-net FLIRT waardoor een gelijkvloerse instap mogelijk werd. Ook is de hellingbaan minder steil gemaakt. Hierdoor is de trein voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen met een functiebeperking. Daarnaast heeft het station nieuwe verlichting, nieuwe bestrating en nieuwe wachthokjes gekregen en is de huisstijl van R-net ingevoerd. De herinrichting werd in oktober 2019 afgerond.[3]

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De ingang van Station Boskoop ligt aan de Parklaan in Boskoop. Het station heeft een fietsenstalling en er is parkeergelegenheid in de nabije omgeving. Tegenover het station bevindt zich het Rosarium Boskoop en de evenementenlocatie Flora Boskoop.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2024 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
8600 Sprinter (NS) Alphen a/d RijnBoskoopGouda Rijdt onder de formule van R-net. Vormt een kwartierdienst met de serie 8700 (Behalve 's avonds en in het weekend).
8700 Sprinter (NS) Alphen a/d RijnBoskoopGouda Rijdt onder de formule van R-net. Rijdt niet 's avonds en in het weekend. Vormt een kwartierdienst met de serie 8600.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 1.432
2020 699
2021 777
2022 1.074
Zie de categorie Station Boskoop van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.