Station Nieuwerkerk a/d IJssel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Nieuwerkerk a/d IJssel   
Station Nieuwerkerk aan den IJssel 21mei2006.jpg
Plaats Nieuwerkerk aan den IJssel
Afkorting Nwk
Opening 21 mei 1971
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn Utrecht - Rotterdam
Vervoerder(s) NS
Reizigers 3.162 (2012)[1] per dag
Coördinaten 51° 58′ NB, 4° 37′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Nieuwerkerk a/d IJssel
Station Nieuwerkerk a/d IJssel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Nieuwerkerk a/d IJssel is een treinstation op het traject Rotterdam-Gouda. Het station is belangrijk voor Nieuwerkerk aan den IJssel, vanwege de vele forenzen die dagelijks met de trein reizen naar hun werkplek in Rotterdam of andere grote steden in de Randstad. Het station ligt centraal gelegen in Nieuwerkerk en is een viaductstation boven de Ringvaart van de Zuidplaspolder en de twee wegen hierlangs.

Geschiedenis[bewerken]

Het gehele gebied was oorspronkelijk drassig veengebied. Vanaf ongeveer de 11e eeuw hebben ontginningsactiviteiten plaatsgevonden. Na deze ontginning ontstonden er tal van veenplassen in het gebied. In de 19e eeuw is het gebied ingepolderd. Sinds 1855 loopt het spoor langs Nieuwerkerk. Oorspronkelijk volgde het traject Gouda-Rotterdam een andere route. Tot aan Nieuwerkerk aan den IJssel liep het traject ongeveer gelijk aan het huidige traject. Vanaf Nieuwerkerk aan den IJssel volgde het spoor niet de route door de ingepolderde Prins Alexanderpolder maar boog af naar het zuiden en eindigde op de plek van de huidige Maasboulevard in het voormalige Maasstation. In 1953 werd het spoortracé verlegd naar de huidige route via de Ceintuurbaan naar het Centraalstation.

Op 27 mei 1899 reed een trein over de geopende draaibrug, en veroorzaakte een ravage.

In 1909 is er een stenen station gebouwd. In 1935 werd het station gesloten. Dit station was gelegen aan de oude spoorlijn Gouda - Rotterdam Maas. Deze spoorlijn is op 4 oktober 1953 gesloten en vervangen door een nieuwe traject richting Rotterdam Centraal station. Op de plaats van de oude spoorlijn ligt nu de Schielandweg (N219).

Op vrijdag 21 mei 1971 kreeg Nieuwerkerk een nieuw station aan het nieuwe spoortraject Gouda - Rotterdam Centraal. Dit was een eenvoudig gebouw dat als proefstation diende. Nadat bleek dat een station efficiënt was voor Nieuwerkerk, werd in 1989 het definitieve station geopend. Dit station is ontworpen door architect Th.J.B. Fikkers.

Treinen[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2014 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4000 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaNieuwerkerk a/d IJsselRotterdam Centraal
9700 Sprinter Rotterdam CentraalNieuwerkerk a/d IJsselGoudaGouda Goverwelle Rijdt alleen in de spits.
Het station gezien in zuidelijke richting vanaf de Oostringdijk
Bronnen, noten en/of referenties