Station Rotterdam Zuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Rotterdam Zuid   
Ingang van het station, westzijde
Ingang van het station, westzijde
Plaats Rotterdam
Afkorting Rtz
Opening 2 mei 1877
Perrons 3
Perronsporen 4
Spoorlijn(en) Staatslijn I
Buslijn(en)  32   48   66 
Vervoerder NS Logo NS.svg
RET
Reizigers 2162 (2010)[1] per dag
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 31′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Rotterdam Zuid
Station Rotterdam Zuid
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Rotterdam Zuid is een station in Rotterdam gelegen aan de spoorlijn Rotterdam Centraal - Dordrecht. De halte werd op 2 mei 1877 geopend, pas in 1958 kwam er een stationsgebouw, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. In 1988 werd dit gebouw gesloopt om ruimte te maken voor de bouw van de Willemsspoortunnel. In 1993 werd een nieuw modern traversestation geopend, een ontwerp van architect Harry Reijnders die ook het datzelfde jaar geopende nieuwe station Rotterdam Blaak ontwierp.

Men kan hier overstappen op de RET-buslijnen 48 (richting Centraal Station) en 66 (richting Zuidplein).

De zijperrons worden heel weinig gebruikt, bijna alle treinen die op dit station stoppen doen dat aan het middenperron. Dit laatste is dan ook het enige met aan de zuidzijde ook een in/-uitgang.

Het is een station met poortjes.

Treinen[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2014 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5000 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalRotterdam ZuidDordrecht – (Breda) Rijdt alleen in de spits tussen Dordrecht en Breda. Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
5100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalRotterdam ZuidDordrechtRoosendaal Buiten de spits 1x/uur, in de spits 2x/uur.
15100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalRotterdam ZuidDordrechtBreda Rijdt niet in de spits. Rijdt buiten de spits één keer per uur.

Bussen[bewerken]

Foto's[bewerken]


Lijn Bestemming Via Bijzonderheden
 32  Overschie Feijenoord,Station Rotterdam Blaak,Rotterdam Centrum,Rotterdam West,Delfshaven,Overschie Vanaf 14 december 2014 rijdt deze lijn tussen Station Zuid en Overschie
 66  Zuidplein Beijerlandselaan,Lange Hilleweg,Ikazia Ziekenhuis,Zuidplein In Feijenoord wordt deze lijn als ringlijn gereden. Na halte Rose Spoorstraat wordt vanaf halte Burgdorfferstraat dezelfde route weer vervolgd terug naar het Zuidplein.
 48  Rotterdam Centraal Feijenoord,Willemsbrug,Station Rotterdam Blaak,Coolsingel,Hofplein,Rotterdam Centraal Deze buslijn rijdt tot 13 december 2014 en wordt overgenomen door buslijn 32 tussen Station Zuid en Overschie. Bij grote drukte op de Coolsingel, rijdt buslijn 48 via de Mariniersweg. We adviseren u om dan gebruik te maken van de halten Weena of Blaak.
Bronnen, noten en/of referenties