Station Hardinxveld-Giessendam (1957)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Hardinxveld-Giessendam   
Het (voormalig) stationsgebouw
Afkorting Gnd
Opening 2 juni 1957
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn MerwedeLingelijn (Betuwelijn)
Buurtbus(sen) buurtBuzz: 707
Vervoerder(s) Qbuzz
Reizigers 660 (2014)[1] per dag
Ligging
Plaats Hardinxveld-Giessendam
Coördinaten 51° 49′ 49″ NB, 4° 50′ 7″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Hardinxveld-Giessendam (Nederlands spoorwegstation)
Station Hardinxveld-Giessendam
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Hardinxveld-Giessendam (telegrafische code: gnd), tot 1927 Station Giessendam-Oudekerk en daarna tot 1957 Station Giessendam-Neder Hardinxveld, is het station van de Nederlandse gemeente Hardinxveld-Giessendam. Het ligt aan het traject MerwedeLingelijn, het westelijke deel van de Betuwelijn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1885 bevindt zich op deze plek een stationsgebouw. Aanvankelijk, toen Hardinxveld-Giessendam nog uit twee afzonderlijke dorpen bestond (Hardinxveld en Giessendam), was dit de halte Giessendam-Oudekerk en bevond zich op deze plaats een klein houten gebouwtje. Ruim twee kilometer naar het oosten stond sinds 16 juli 1885 het eigenlijke station Hardinxveld-Giessendam, een statig stationsgebouw met min of meer dezelfde stijl als het oude station Sliedrecht, dat nu een restaurant is. Dit werd echter maar weinig gebruikt, omdat het ver buiten de twee feitelijke dorpskernen lag (Giessendam - Neder-Hardinxveld en Boven-Hardinxveld). Toen dat afgelegen station werd gesloten, werd op diezelfde dag het station Giessendam-Oudekerk omgedoopt tot station Giessendam-Neder Hardinxveld. Het armetierige gebouwtje werd als gevolg van oorlogsschade gesloopt in 1945.

Op 2 juni 1957, kort na de vorming van de gemeente Hardinxveld-Giessendam, werd deze halte definitief Hardinxveld-Giessendam genoemd. Het jaar daarop werd een nieuw stationsgebouw geplaatst. In de jaren negentig ging het gebouwtje en het gebruik ervan zienderogen achteruit. Kon er eerst niet meer van het toilet gebruikgemaakt worden, later werd de wachtruimte in het gebouw wegens toenemend vandalisme gesloten buiten openingstijden. De openingstijden versmalden, totdat het gebouw sinds 2004 uiteindelijk in zijn geheel niet meer gebruikt werd, en treinkaartjes voortaan slechts uit de automaat betrokken konden worden.

Het stationsgebouw is sindsdien enkele jaren gesloten geweest en ten prooi gevallen aan verwaarlozing en vandalisme, maar in 2006 is het verhuurd aan een horecaondernemer. Op 23 februari 2007 is er een snackbar annex restaurant in geopend.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Op perron 1 bevindt zich een kaartautomaat. Vanaf spoor 1 vertrekken de treinen richting Gorinchem en Geldermalsen. Vanaf spoor 2 vertrekken de treinen richting Dordrecht. Naar beide kanten vertrekken de treinen overdag 4 keer per uur. 's Avonds vertrekken de treinen 2 keer per uur. De treinen kruisen elkaar op station Boven Hardinxveld. Spoor 2 had tot 2002 een oud en laag perron, maar is inmiddels volledig gerenoveerd. Er zijn enkele abri's, bankjes en een informatiezuil aanwezig.

De bij het station gelegen overweg is ook gesloten als een trein stil staat bij het perron

Aan de Stationsstraat is parkeergelegenheid, ook bevindt er zich een bushalte waar bussen naar Giessenburg en Boven-Hardinxveld stoppen.

Bediening[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2024 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7100 Stoptrein (Qbuzz) DordrechtHardinxveld-GiessendamGorinchem Rijdt onder de formule van R-net. Stopt niet in Hardinxveld Blauwe Zoom.
7200 Stoptrein (Qbuzz) DordrechtHardinxveld-GiessendamGorinchemGeldermalsen Rijdt onder de formule van R-net.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]