Teddy Kollek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een munt geslagen ter ere van Teddy Kollek. Het opschrift luidt: 'houdt van en bouwt Jeruzalem'.

Theodor (Teddy) Kollek (Nagyvázsony (bij Boedapest), 27 mei 1911 - Jeruzalem, 2 januari 2007) was een Israëlisch politicus. Hij was de verkozen burgemeester van Jeruzalem gedurende 28 jaar, van 1965 tot 1993.

Hij kreeg van zijn ouders, Alfred Kollek en Margaret Fleischer, de naam “Theodor” naar Theodor Herzl, omdat zijn vader een overtuigd zionist was. Na zijn geboorte verhuisden zijn ouders naar Wenen. In 1935, drie jaar voor de Anschluss van Oostenrijk bij het Derde Rijk, verhuisde de familie naar het Brits Mandaatgebied Palestina. In 1937 was Kollek één van de medestichters van de kibboets Ein Gedi. In hetzelfde jaar huwde hij Tamar Schwarz, met wie hij twee kinderen zou krijgen, Amos en Osnat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette Kollek zich in voor de Joodse belangen in Europa. Na het uitbreken van de oorlog kon hij Adolf Eichmann overtuigen om 3000 jonge Joden uit het concentratiekamp vrij te laten. Kollek wist deze Joden naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. Ook daarna zou hij zich bezighouden met het opzetten van acties voor vluchtelingen. Hij werd een medewerker van David Ben-Gurion en werkte met hem samen in zijn regeringen van 1952 tot 1963.

In 1965 werd Teddy Kollek als kandidaat voor Ben-Gurion's Rafi-partij voor het eerst verkozen als burgemeester van Jeruzalem. Hij werd herkozen in 1969, 1973, 1978, 1983 en 1989. In 1993 deed hij mee aan de verkiezing onder druk van de Arbeidspartij en met tegenzin, nadat hij eerder had aangekondigd geen kandidaat te zijn. Ditmaal verloor hij de verkiezingen van de Likoed-kandidaat Ehud Olmert.

De Arabieren in Jeruzalem werden onder zijn bewind structureel achtergesteld en kregen minder geld dan andere delen van de stad.[1] Onder zijn bewind werd onder andere het Israëlmuseum en het Jeruzalemtheater gebouwd. Het Teddy Kollekstadion werd naar hem vernoemd toen hij nog zittend burgemeester was, maar geen plannen had nogmaals aan de burgervaderverkiezing mee te doen.

In 1988 won Kollek de Israëlprijs. Verdere titels en prijzen die hem toegekend werden, zijn de “Friedenspreis des Deutschen Buchhandels” (1985) de “Moses Mendelssohn”-prijs, de “Order of St. Michael and St. George” en een eredoctoraat van de Ben-Gurion-universiteit. In 2001 werd hij ereburger van Wenen.

Teddy Kollek overleed op 95-jarige leeftijd in zijn woning in een Jeruzalems bejaardentehuis.

Bronnen, noten en/of referenties
Voorganger:
Mordechai Isj Sjalom
Burgemeester van Jeruzalem
1965 - 1993
Opvolger:
Ehud Olmert