Tiengemeten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tiengemeten
Eiland van Nederland
Locatie
Locatie
Land Nederland
Locatie Haringvliet Vlag Korendijk Korendijk
Coördinaten 51° 44' NB, 4° 18' OL
Algemeen
Oppervlakte 10,5 km²
Inwoners 11 (1 inw inw/km²)
I think its gonna rain today.jpg
Topografische kaart van Tiengemeten, maart 2014

Tiengemeten is een eiland in de provincie Zuid-Holland. Het maakt momenteel deel uit van de gemeente Korendijk, maar was voor de herindeling van 1984 gesplitst tussen Goudswaard en Zuid-Beijerland. De naam duidt op de grootte: een gemet is een oude landmaat van ruim 0,4 hectare. Tiengemeten is 7 km lang en 2 km breed. De maat van het eiland en de naam zijn nu dus niet meer met elkaar in overeenstemming: 10 gemeten is ongeveer 4 hectare, wat wil zeggen: een stuk van 100 bij 400 meter. Het eiland was oorspronkelijk grotendeels verpacht aan boeren. Sinds 1997 wordt het door Natuurmonumenten beheerd als nat natuurgebied.

Geschiedenis[bewerken]

Tiengemeten ligt in het Haringvliet. Dit was van oudsher de toegangspoort vanaf de Noordzee naar de havenplaatsen Dordrecht, Rotterdam en Delft. Schepen, die naar De Oost waren geweest, moesten soms tot enkele maanden in quarantaine voor anker bij het eiland Tiengemeten.

Het eiland was oorspronkelijk geheel in gebruik voor akkerbouw. Als bezit van pensioenverzekeraar Amev waren regels voor de openbare weg, zoals rijbevoegdheid en autoregistratie voor voertuigen die op het eiland bleven, hier niet van toepassing. Sinds 1997 vormt de Vereniging Natuurmonumenten geheel Tiengemeten om tot natuurgebied.

Tot 1990 lagen er voorstellen van planologen om het eiland in gebruik te nemen als recreatiepark, dumpplaats voor verontreinigd slib, vliegveld of kerncentrale. In 1990 is echter besloten van het eiland een nieuw natuurgebied te maken en werd het opgenomen in de Ecologische hoofdstructuur. In 1994 is het eiland door de provincie officieel aangewezen als natuurontwikkelingsgebied. Het telde toentertijd vijftig inwoners. In de negentiger jaren zijn alle boeren uitgekocht, zij konden daardoor elders in Nederland een nieuw akkerbouwbedrijf beginnen.

Vanaf 1997 is gestart met het omzetten van de 700 hectare akkerbouwgrond naar natuurgebied. Daarmee werd Tiengemeten het grootste natuurontwikkelingsproject van Nederland. In mei 2007 verliet de laatste boer het eiland. De overige tien bewoners zijn gebleven.

Geografie[bewerken]

Tot 2007 lag er op het eiland de buurtschap Tiengemeten. De buurtschap bestond een kleine kern van enkele boerderijen, een smederij en wat arbeiderswoningen met daaromheen de uitgestrekte akkerlanden met hier en daar een boerderij. Een verharde weg bediende het hele eiland. Landbouw was samen met de smederij, de veerdienst en het rattenvangen de bron van inkomsten.

Er is een veerpontverbinding over het Vuile Gat (onderdeel van het Haringvliet) met Nieuwendijk, ten westen van Zuid-Beijerland. Bij kleine groepen wordt gebruikgemaakt van een kleine vlet; de grote veerpont wordt gebruikt om groot materiaal over te zetten. Auto's van bezoekers zijn niet toegestaan op Tiengemeten.

Recreatie[bewerken]

Het informatiecentrum van Natuurmonumenten is gevestigd in de schuur Marguarithehoeve, nabij de aanlegplaats van de veerpont. In de schuur van de Helenehoeve vlakbij de haven is het Landbouwmuseum gevestigd. Daarnaast is in 2009 een museum geopend met werk van Rien Poortvliet.

Op het eiland zijn drie wandelroutes uitgezet. Maar er mag op het eiland overal worden gewandeld.

Op de westpunt is een boerderij en twee woonhuizen gerestaureerd. Deze panden worden nu door Staatsbosbeheer verhuurd als recreatiewoning. Ook zijn er enkele tweede woningen. Op de oostpunt van het eiland in de zogenoemde Oude Polder is een herberg met hotelkamers en een camping gevestigd. In de wintermaanden zijn in deze voormalige boerderij theater- en cabaretvoortstellingen. Deze herberg brandde 30 juni 2011 bijna tot de grond toe af maar is daarna herbouwd. Natuurmonumenten opende in 2012 bij de veerhaven een natuurspeelplaats van 4,5 hectare voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Naast de speeltuin is het woonhuis van de 'Helenehoeve' in 2013 in gebruik genomen als pannenkoekenrestaurant.

In de zomermaanden doen diverse bootdiensten het eiland aan vanuit Willemstad, Nieuwendijk, Stad aan het Haringvliet, Middelharnis en Hellevoetsluis. Het eiland heeft geen jachthaven. De gemeente Korendijk heft toeristenbelasting op de overtocht naar het eiland. De populariteit van Tiengemeten als natuur- en recreatiegebied groeit. In 2008 trok het eiland 20.000 bezoekers, in 2010 waren het er ruim 30.000 en in 2013 bijna 50.000.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]