Vermeerdering (heraldiek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Drie vermeerderingen maakten het eenvoudige wapen van Lord Nelson onherkenbaar

Een vermeerdering is een heraldische term voor het toevoegen van kwartieren en velden aan het wapenschild. Het gaat altijd om het schild zèlf, niet om de pronkstukken rond het schild.

Een bekend voorbeeld van een meermaals vermeerderd wapen is dat van Lord Nelson. De Britse koning gaf hem enige malen het recht om zijn wapen met teksten en figuren te vermeerderen. Uiteindelijk bestond het wapen grotendeels uit vermeerderingen[1].

Een andere voorbeeld van een vermeerderd wapen is dat van de Hertog van Wellington. De Britse koning gaf hem een wapenbord op zijn wapen in de kleuren van de Union Jack.

Ook in deze tijd komen vermeerderingen voor. De Italiaanse aristocraat Domenico Serlupi Crescenzi Ottoboni voegde de kwartieren van de Ottoboni aan zijn wapen toe.

Ook in Nederland komen vermeerderingen voor. De familie Roorda heeft haar wapen vermeerderd met een kwartier Hiddema toen genealogisch onderzoek aantoonde dat dat de eigenlijke familienaam van de oudst aantoonbare voorvader was. Het vermeerderde wapen werd door de Fryske Rie foar Heraldyk geregistreerd[2].

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Roland Symons City of Bath Heraldry op [1] stelt: Lord Nelson’s arms consist almost completely of augmentations awarded for his famous victories. The family arm of a black cross flory on a gold shield with a red bend overall, get lost behind bombs, Egyptian forts and the word ‘Trafalgar!’ [4].
  2. Genealogisk Jierboek 2000, Blz. 184