Pentagram

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pentagram

Het pentagram of pentakel is een vijfpuntige ster en een van de oudste symbolen ter wereld: het werd reeds meer dan 4000 jaar voor Christus gebruikt. Het woord stamt van het Griekse πεντάγραμμον (pentagrammon), hetgeen vijf lijnen betekent. In Griekenland wordt het pentagram ook wel pentalfa (= vijf alfa's) genoemd, omdat er vijf A's in zijn te herkennen. Door zijn mathematische volmaaktheid (gulden snede) werd het pentagram het symbool van de wiskundige Pythagoras. Meetkundig gezien behoort een pentagram tot de familie van de sterveelhoeken.

Het symbool wordt op veel plaatsen gebruikt, onder andere in logo's van militaire organisaties. Het pentagram wordt gebruikt als symbool in de esoterie en het occultisme. In het modern satanisme wordt een omgekeerde versie van het pentagram gebruikt.

Het pentagram is oorspronkelijk een heidens, voor-christelijk symbool. Wiskunde of mathematica was in de middeleeuwen één van de zeven verboden kunsten. Door zijn band met de wiskunde werd het pentagram daarom een negatief symbool. Door sommige mensen wordt dit teken daarom ook wel gezien als het teken van Satan (de duivel). Dit is echter onjuist. Het pentagram komt veel voor in Wicca-kringen, die het symbool linken aan de elementen en spiritualiteit. Het pentagram zou verworden zijn tot duivels symbool door Constantijn de Grote om "heidenen" te bekeren tot het christendom. Halverwege de 19de eeuw is hierin onderscheid gemaakt: met de punt omhoog zou goed zijn, gericht naar de hemel. Met de punt omlaag, naar de onderwereld.[1][2] De kracht van dit symbool komt tot uiting dat het in principe beide oriëntaties in zich heeft. In de vijf kruispunten van de ster past een kleinere ster die precies omgekeerd georienteerd is. Zodoende draagt het goede het kwade in zich en omgekeerd tot in oneindigheid. De esoterische opvatting van evenwicht in dualiteit komt men tegen in het Yin-Yang symbool, in de davidster, de links en rechts draaiende swastika en het kruis. Maar het pentagram heeft daarboven ook nog de verwijzing naar oneindigheid in zich doordat men steeds zich steeds weer een kleinere pentagram in het hart van de pentagram kan denken. Het is daarom bij uitstek het symbool van de mens die zich in de juiste verhouding tot het oneindige weet te plaatsen met de beide benen op de vloer. Het werd ook als zodanig door de katharen gebruikt bij hun rituelen.

Het wordt ook gezien als het symbool van volmaaktheid en vrouwelijkheid:

  • De lijnen onderling (de lange tot de korte, en het geheel tot de lange) verhouden zich tot het getal phi \frac{\sqrt{5}+1}{2} , het volmaakte getal (de gulden snede).
  • De planeet Venus (vrouwelijk) vormt het pentagram wanneer haar weg gevolgd wordt tussen de sterren vanwege haar retrograde bewegingen.
  • Het pentagram kan staan voor het evenwicht van de vijf elementen.
  • Het pentagram kan ook staan voor de vijf klassieke zintuigen: voelen, zien, ruiken, horen en proeven.

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Hartmann, Franz, Magic, White and Black, c. 1895
  2. Levi, Eliphas, Transcendental Magic, its Doctrine and Ritual, 1855