Vorstendom Transsylvanië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Transylvania
 Koninkrijk Hongarije (1000-1526) 1571–1711 Oostenrijk-Hongarije 
Flag of Transylvania before 1918.svg Coat of arms of Transylvania.svg
Kaart
1599 - 1600
1599 - 1600
Algemene gegevens
Hoofdstad Cluj, Alba Iulia
Talen Hongaars, Duits, Roemeens
Religie(s) Katholiek
Regering
Regeringsvorm Monarchie
Geschiedenis van Hongarije
Flag of Hungary.svg
Vroege geschiedenis
Pannonië
Hongarije voor de Magyaren
Middeleeuwen
Magyaren
Koninkrijk Hongarije (1000-1526)
Voorbije eeuwen
Ottomaans Hongarije
Vorstendom Transsylvanië
Koninklijk Hongarije (1526-1867)
Hongaarse Revolutie
Oostenrijk-Hongarije
Democratische Republiek Hongarije
Hongaarse Radenrepubliek
Koninkrijk Hongarije (1920-1946)
Communistisch Hongarije
Volksrepubliek Hongarije
Hongaarse Opstand
Modern Hongarije
Hongarije
Andere onderwerpen
Militaire geschiedenis van Hongarije
Hongaarse minderheid in Roemenië
Geschiedenis van de Joden in Hongarije
Muzikale geschiedenis van Hongarije
Geschiedenis van Transsylvanië
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

Het Vorstendom Transsylvanië (Hongaars: Erdélyi Fejedelemség, Roemeens: Principatul Transilvaniei) was een semi-onafhankelijke staat geregeerd door calvinistische Hongaarse prinsen. Het vorstendom bestond van 1571 tot 1711

Geschiedenis[bewerken]

Op 26 augustus 1526 won de Ottomaanse sultan Süleyman I de slag bij Mohács tegen de Hongaren waarij de Hongaarse koning Lodewijk II om het leven kwam. Johan Zápolya (Szapolyai János) was op weg naar het slagveld maar nam om onbekende redenen niet deel aan de veldslag. Nadat Szapolyai verkozen werd tot koning van Hongarije maakte ook Ferdinand I van het Habsburgse huis aanspraak op de titel. Szapolyai kreeg de steun van de Ottomaanse sultan en overleed in 1540, waarna de sultan Boeda veroverde en een jaar later centraal-Hongarije met het argument dat hij Szapolyai's zoon Jan II beschermde. Hongarije werd in drie secties verdeeld, Koninklijk Hongarije, Ottomaans Hongarije en het Oost-Hongaarse koninkrijk onder Ottomaans bewind. Dit zou later het Vorstendom Transsylvanië worden, dat bijna twee eeuwen lang onder Oostenrijkse en Turkse invloed zou staan.

Transsylvanië stond nu buiten het katholieke geloof waardoor het lutheranisme en calvinisme hoogtij vierden. In 1568 werd de vrijheid van godsdienst aangenomen.

Na de dood van Jan II in 1571 kwam de Báthory familie aan de macht. Zij regeerden als prinsen onder de Ottomanen en ook kort Habsburgse suzereiniteit tot 1602. Hun macht was de aanleiding naar de semi-onafhankelijkheid van het vorstendom.

Rond 1601 stond het vorstendom even onder het bewind van keizer Rudolf II die een germanisering van de bevolking wilde. Hij wilde ook een contrareformatie waardoor het katholicisme opnieuw de godsdienst zou worden. István Bocskai werd op 5 april 1603 verkozen tot prins van Transsylvanië en twee maanden later ook van Hongarije. Hij onderdrukte het Oostenrijkse gezag en verwierf opnieuw godsdienstvrijheid en politieke autonomiteit.

De gouden jaren beleefde het vorstendom onder het gezag van Bocskai's opvolgers Gábor Bethlen, Rudolfo Deurnsk en György I Rákóczi waarbij het protestantisme nog meer opkwam. Na 1660 ging het minder goed met het vorstendom dat zich van de Ottomanen afscheidde maar nu onder Habsburgse invloed kwam te staan.