Waternet (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hoofdkantoor Waternet, Amsterdam

Waternet is een Nederlands overheidsbedrijf dat zich bezighoudt met drinkwatervoorziening, riolering en waterbeheer.

Stichting Waternet waaronder het bedrijf valt is in 2006 opgericht door de gemeente Amsterdam en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De gemeente Amsterdam heeft haar 'Dienst Waterbeheer en Riolering' en het 'Waterleidingbedrijf Amsterdam' tot Waternet laten fuseren. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft zijn uitvoeringsorganisatie in Waternet ondergebracht.

Het bestuur van de stichting bestaat uit de Amsterdamse wethouder voor watertaken, de dijkgraaf van het waterschap en een onafhankelijke voorzitter.

In 2023 werd bekend dat de ondoorzichtige structuur waarin Waternet zelfstandig zijn taken uitvoert voor het waterschap en de gemeente tot grote problemen heeft geleid, onder andere in de vorm van achterstallig onderhoud en financiële problemen door het onvermogen om belastingen te innen. Hierbij bleek het voor het waterschap onmogelijk om veel invloed uit te oefenen op hoe Waternet te werk gaat.[1][2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1853 leverde de Amsterdamsche Duinwater-Maatschappij het eerste leidingwater in de stad vanuit de duinen bij Haarlem. In 1896 werd het bedrijf door de gemeente overgenomen, waarna het verder ging onder de naam Gemeentelijke Waterleidingen.

Drinkwatervoorziening[bewerken | brontekst bewerken]

Drinkwater

Volgens Waternet gebruikt de gemiddelde Amsterdammer 22% meer drinkwater dan de gemiddelde Nederlander. Dit komt doordat in steden meer water wordt gebruikt dan op het platteland, er relatief veel kleine (een)persoonshuishoudens zijn en er woningen zonder watermeter zijn.[3]

Waternet verzorgt de levering van drinkwater aan 1,5 miljoen mensen in de gemeenten Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, Amstelveen, Weesp, Gooise Meren, Heemstede en aan de luchthaven Schiphol. Het drinkwater wordt uit twee bronnen betrokken:

Zuivering duinwater[bewerken | brontekst bewerken]

Bij waterwinstation ir. C. Biemond (Cornelis Biemond) in Nieuwegein wordt Rijnwater ingenomen. De inname wordt gestaakt als er gevaarlijke stoffen aangetroffen worden. Het Rijnwater wordt voorgezuiverd door coagulatie onder toevoeging van ijzerchloride en door snelfiltratie in bakken met zand en grind. Het voorgezuiverde water stroomt de duinen in en zakt langzaam in de bodem waar biologische processen voor verdere zuivering zorgen gedurende 60 tot 400 dagen. Het duinwater wordt nagezuiverd door beluchting, snelfiltratie, ozonisatie, koolfiltratie en langzame zandfiltratie.

Zuivering plassenwater[bewerken | brontekst bewerken]

Het kwelwater uit de Bethunepolder wordt gemengd met Rijnwater en na coagulatie ongeveer 100 dagen opgeslagen in de Waterleidingplas waar het een natuurlijk zelfreinigingsproces ondergaat. Het plassenwater wordt na snelfiltratie in bakken met zand en grind nog nagezuiverd door ozonisatie, koolfiltratie en langzame zandfiltratie.

Betonnen rioolbuizen
Amsterdamse gracht

Ontharding[bewerken | brontekst bewerken]

Door toevoeging van natronloog zet het in het water aanwezige kalk zich af op zand waarbij marmerachtige korrels ontstaan. De waterhardheid wordt zo verlaagd tot een constante 7,8 dH[4]. Dit is zacht drinkwater.

Afvalwater[bewerken | brontekst bewerken]

Waternet beheert het 4000 km lange rioolstelsel van de gemeente Amsterdam. Het afvalwater wordt in twaalf rioolwaterzuiveringsinstallaties gezuiverd in bezinkingstanks en door toevoeging van bacteriën die het vuil verder afbreken.

Waterbeheer[bewerken | brontekst bewerken]

Waternet voert het waterbeheer uit in het gebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht:

Dienst Binnenwaterbeheer Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Waternet heeft op 1 januari 2011 de gemeentelijke dienst Binnenwaterbeheer Amsterdam (BBA) overgenomen. Daarmee is er een dienstverlenende en handhavende organisatie ontstaan die gaat over de binnenwateren van Amsterdam en het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Met ingang van 1 januari 2020 is het team Nautisch Toezicht en Handhaving van Waternet teruggeplaatst naar de gemeente Amsterdam.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]